Ilustracija
Petkom se obično priprema riba pa evo jedan recept sa srdelama. S obzirom da nema mjesečine sitna plava riba trebala bi i danas biti u ponudi na ribarnicama.
Sastojci:
Priprema:
Srdele očistiti, odstraniti glavu i utrobu, oprati ih i osušiti upijajućim kuhinjskim papirom. Luk narežete na ploške kako biste pripremili umak od rajčica u kojem će se srdele kuhati u pećnici.
Na tavi popržite luk na maslinovom ulju, dodajte bijelo vino. Kada je djelomično isparilo, dodajte svježe ili konzervirane rajčice nasjeckane na komadiće. Posolite i nastavite kuhati oko 30 minuta uz često miješanje.
Srdele rasporedite u tepsiju, prelijte umakom, posolite i popaprite. Mogu se dodati sjemenke koromača i krušne mrvice, poškropite uljem i pecite u zagrijanoj pećnici na 180°C 10 minuta.
Srdele rasporedite na posudu za posluživanje i poslužite vruće.