KUHAJTE S GLASOM ISTRE

Recept dana: Svinjska koljenica

| Autor: Glas Istre
Ilustracija (Pixabay)

Ilustracija (Pixabay)


Ovaj recept za svinjsku koljenicu savršen je izbor za ljubitelje sočnog mesa s hrskavom koricom i bogatim pivskim umakom.

Uz začine koji će mesu dati bogat okus, priprema ove koljenice omogućuje vam da uživate u pravom njemačkom stilu kuhanja. Pečena do savršenstva, uz dodatak piva i temeljca, svinjska koljenica bit će odličan izbor za obiteljski ručak ili poseban obrok za goste.

Sastojci

  • 1,25 kg svinjske koljenice
  • 30 ml bijelog octa
  • 3 češnja češnjaka

Suha marinada:

  • 2 žličice morske soli
  • 1 žličica papra
  • 1 žličica bobica kleke (borovica)
  • 1 žličica sjemenki kima
  • 1 žličica sjemenki komorača

Pivski umak:

  • 500 ml tamnog njemačkog piva
  • 500 ml pilećeg temeljca
  • 1 mrkva
  • 1 glavica luka
  • 1 glavica češnjaka
  • 5 bobica kleke
  • 2 lista lovora

Ostalo:

  • 2 žličice škrobnog brašna
  • 125 ml vode
  • 1 žličica šećera
  • 1/4 – 1/2 žličice soli

Priprema

Mrkvu narežite na ploške debljine od oko 2 cm. Luk nasjeckajte na ploške. Češnjeve češnjaka horizontalno prepolovite, a glavicu prepolovite.

Oštrim nožem ili iglom izbockajte kožu – napravite puno rupica pazeći da ne probijete meso. Utrljajte žličicu octa na meso i meso ispod kože, ali nemojte je guliti. Nožem plitko zarežite meso pa umetnite polovice češnjaka.

Začine za suhu marinadu zgnječite u mužaru ili sameljite u mlincu. Svinjsku kožu nauljite maslinovim uljem, a zatim utrljajte mješavinu začina po koži, mesu, rupicama i zarezima.

Povucite kožu tako da je nategnete kako ne bi bilo nabora pa provucite dva metalna štapića za ražnjiće u obliku slova X blizu baze koljenice. Probušite kožu 2 cm od baze koljenice kako bi ostala nategnuta. Ako nemate metalne štapiće, poslužit će i drveni, ali ih prethodno namočite u vodi jedan sat. Koljenicu stavite na tanjur i ostavite je nepokrivenu da stoji u hladnjaku preko noći.

Zagrijte pećnicu na 180°C. Stavite narezano povrće, začine i tekućinu za pivski umak u duboku posudu za pečenje. Stavite koljenicu uspravno na rešetku koju stavite na posudu i pecite dva sata i deset minuta, uz okretanje.

Ako koljenica ne sjedi stabilno na rešetki, ispod nje možete staviti aluminijske folije kako biste je učvrstili. Ako tekućina u posudi prebrzo isparava, dolijte pola šalice vode. Pecite dok unutarnja temperatura u najdebljem dijelu mesa ne dosegne 85 °C.

Izvadite koljenicu iz pećnice pa stavite na lim za pečenje obložen folijom. Povećajte temperaturu na 260 °C. Premažite kožu octom pa pecite pola sata, uz okretanje lima i premazivanje kože. Korica bi trebala biti puna mjehurića i hrskava. Ostavite meso da se odmori 15 minuta pa poslužite s pivskim umakom.

Za pivski umak procijedite sokove od pečenja u lonac pa ga zagrijte na laganoj vatri. Bilo bi idealno da imate oko šalicu i pol do dvije umaka. Pomiješajte škrobno brašno i vodu pa uz miješanje ulijte u lonac. Dodajte soli i šećera po ukusu. Kuhajte dvije minute – njemački umak od piva poprilično je rijedak. Poslužite uz meso.

Dobar tek!

Izvor: Punkufer.hr

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter