KUHAJTE S GLASOM ISTRE

Recept dana: Makedonsko makalo

| Autor: Glas Istre
(Zajednica Makedonaca u Republici Hrvatskoj)

(Zajednica Makedonaca u Republici Hrvatskoj)


Makalo je tradicionalno sjevernomakedonsko jelo bazirano na češnjaku. Najosnovnija vrsta makala priprema se od češnjaka, toplog ulja ili maslaca, vinskog octa, mlake vode i soli, koji se dodaju u drvenu zdjelu i dobro promiješaju. Ovom se jelu često dodaju sušena crvena paprika, nasjeckani peršin, ljute papričice, orasi, mlijeko ili jogurt.

Sastojci

  • 1 glavica češnjaka
  • 5 žlica ulja
  • 3 žlice octa
  • 400 ml mlake vode
  • 3 male ljute pečene papričice (može i sušena crvena paprika)
  • sol po ukusu
  • peršin po ukusu

Priprema

Češnjak prvo očistite i operite, a zatim ga stavite u drvenu zdjelu za pasiranje češnjaka.

Možete ga staviti i u blender, no umak će imati bolji okus ako ga ručno ispasirate u drvenoj zdjeli.

Češnjaku dodajte sol (količinu prilagodite svojim preferencijama) i pasirajte ga dok ne dobijete glatku smjesu, kao majonezu.

Češnjaku dodajte ulje i miješajte dok se sve ne ujednači.

Postepeno dodajte ocat i promiješajte, a zatim dodajte i mlaku vodu te ponovno dobro promiješajte.

Na kraju dodajte i ljute papričice te sitno nasjeckani peršin (po želji), pomiješajte i poslužite uz kruh.

Dobar tek!

Izvor: Index.hr

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter