(Zajednica Makedonaca u Republici Hrvatskoj)
Makalo je tradicionalno sjevernomakedonsko jelo bazirano na češnjaku. Najosnovnija vrsta makala priprema se od češnjaka, toplog ulja ili maslaca, vinskog octa, mlake vode i soli, koji se dodaju u drvenu zdjelu i dobro promiješaju. Ovom se jelu često dodaju sušena crvena paprika, nasjeckani peršin, ljute papričice, orasi, mlijeko ili jogurt.
Češnjak prvo očistite i operite, a zatim ga stavite u drvenu zdjelu za pasiranje češnjaka.
Možete ga staviti i u blender, no umak će imati bolji okus ako ga ručno ispasirate u drvenoj zdjeli.
Češnjaku dodajte sol (količinu prilagodite svojim preferencijama) i pasirajte ga dok ne dobijete glatku smjesu, kao majonezu.
Češnjaku dodajte ulje i miješajte dok se sve ne ujednači.
Postepeno dodajte ocat i promiješajte, a zatim dodajte i mlaku vodu te ponovno dobro promiješajte.
Na kraju dodajte i ljute papričice te sitno nasjeckani peršin (po želji), pomiješajte i poslužite uz kruh.
Dobar tek!
Izvor: Index.hr