Ilustracija (Pexels)
Jednostavan recept za složenac od piletine trebao bi biti u maloj crnoj knjižici svakog kuhara, a ovaj će se dobro svidjeti cijeloj obitelji. Poslužite ga uz pire, kuhani krumpir, ili rižu.
Zagrijte pećnicu na 190 stupnjeva. Začinite pileće batake s malo soli i puno crnog papra.
Zagrijte ulje u velikoj tavi koja se ne lijepi na srednje jakoj vatri i pecite piletinu 7-8 minuta s kožom prema dolje ili dok kožica lijepo ne porumeni. Okrenite i pecite s druge strane još 3 minute. Prebacite na tanjur.
Vratite tavu na vatru i dodajte luk, slaninu i gljive. Pržite na srednje jakoj vatri 4-5 minuta, ili dok lagano ne porumene, redovito miješajući. Dodajte mrkvu i brašno i dobro promiješajte.
Pospite majčinom dušicom, zatim ulijte temeljac, malo po malo, dobro promiješajte između svakog dodavanja. Dodajte komade piletine natrag u tavu i lagano kuhajte. Pokrijte posudu poklopcem.
Stavite u pećnicu i pecite 45 minuta. Izvadite iz pećnice i umiješajte poriluk. Vratite u pećnicu na dodatnih 15 minuta, ili dok piletina i poriluk ne omekšaju, a umak se zgusne.
Dobar tek!
Izvor: BBC Food