kuhajte s glasom istre

Recept dana: Jednostavan složenac od piletine

| Autor: Sanda Milinković
Ilustracija (Pexels)

Ilustracija (Pexels)


Jednostavan recept za složenac od piletine trebao bi biti u maloj crnoj knjižici svakog kuhara, a ovaj će se dobro svidjeti cijeloj obitelji. Poslužite ga uz pire, kuhani krumpir, ili rižu.

Sastojci

  • 8 pilećih bataka s kostima i kožom (oko 850 g)
  • 1 žlica maslinovog ili suncokretovog ulja
  • 1 luk narezan na tanke ploške
  • 4 komadića dimljene slanine narezane na ploške veličine otprilike 2 cm
  • 150 g malih gljiva, prepolovljenih ili na četvrtine ako su veće
  • 3 srednje mrkve, oguljene i narezane na ploške veličine otprilike 1,5 cm
  • 20 g glatkog brašna (oko 2 čajne žlice)
  • 1 žličica osušene majčine dušice ili 1 žličica svježih listova timijana
  • 500 ml vrućeg pilećeg temeljca (od 1 kocke temeljca)
  • 1 srednji poriluk, obrezan i narezan na ploške od otprilike 1 cm
  • sol i svježe mljeveni crni papar

Priprema

Zagrijte pećnicu na 190 stupnjeva. Začinite pileće batake s malo soli i puno crnog papra.

Zagrijte ulje u velikoj tavi koja se ne lijepi na srednje jakoj vatri i pecite piletinu 7-8 minuta s kožom prema dolje ili dok kožica lijepo ne porumeni. Okrenite i pecite s druge strane još 3 minute. Prebacite na tanjur.

Vratite tavu na vatru i dodajte luk, slaninu i gljive. Pržite na srednje jakoj vatri 4-5 minuta, ili dok lagano ne porumene, redovito miješajući. Dodajte mrkvu i brašno i dobro promiješajte.

Pospite majčinom dušicom, zatim ulijte temeljac, malo po malo, dobro promiješajte između svakog dodavanja. Dodajte komade piletine natrag u tavu i lagano kuhajte. Pokrijte posudu poklopcem.

Stavite u pećnicu i pecite 45 minuta. Izvadite iz pećnice i umiješajte poriluk. Vratite u pećnicu na dodatnih 15 minuta, ili dok piletina i poriluk ne omekšaju, a umak se zgusne.

Dobar tek!

Izvor: BBC Food

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter