Na Verudi Porat, odmah tamo ispod, ka di raste hrpa bodljikavih kaktusa skupina građana u plićaku drži privezane svoje barke. Ova je uvalica plitka i zaštićena od valova i vjetrova. Idealna je za držanje manjih plovila.
Građani, mahom penzioneri spuštaju se do svojih manjih plovila opremljenih manjim izvanbrodskim motorima, pa onda s njima "odzuje" na neku svoju obližnju poziciju s ciljem da ulove lignje. Bace svoju "peškafondu" sastavljenu od kusa olova i iglica na kraju ili od nekakve plastike s malo olova iglicama na kraju u more, čekaju da potone do dna, pa ju uzdignu za metar, i onda mašu rukom "na bote" gibajući svoje tijelo poput pingvina na arktičkom ledu.
Moglo bi se reći da je ovo neka vrsta tjelovježbe ili nekog rock’n’roll plesa. Ponekad se ulovi dovoljno lignji za ručak. Ali ponekad se ne ulovi ništa ili tek nekoliko, zapravo dvije ili tri lignje. Ok, ako ne uloviš niti jednu lignju situacija je jasna "zube na škanciju", "dentijeru na banak", "zubalo na stol" kako bi rekli naši penzioneri i napraviš nešto drugo sebi i svojima za ručak što "uloviš " u butigi ,obližnjem super marketu ili merkatu (tržnici).
Ali što ako uloviš tek dvije ili tri manje lignje? Mislim da je to najgori scenarij. Imaš nedovoljno za ručak, a loveći lignje nekoliko sati po moru, tih nekoliko lignji odavno je krepalo i ne možeš ih više vratiti u more da žive. E onda tu stupa na snagu jedan od mnoštva sljedećih scenarija: Svježe ulovljena jadranska lignja ima sve gušte.
U kombinaciji s jadranskom kozicom daje vrlo ugodan i intenzivan okus. Jadransku kozicu možete pronaći u ribarnici vašeg obližnjeg super markera ili jednostavno na gradskoj ribarnici. Kad ste već tamo uzmite i malo vama omiljene tjestenine (spaghetti, penne, fusili i tomu slično).
Pretpostavljam s malo domaćeg maslinovog ulja imate kod kuće (ako ne nabavite ga do prijatelja ili rodbine). A ako još u ovu tjesteninu s lignjama i kozicama dodate malo svježeg lovora i ružmarina, malo luka, soli i papra i sve obogatite narančinim sokom, a po svemu kad je skuhano naribate malo narančine kore radi svježine... Dobili ste pravu stvar... Zanima vas? ... Pogledajte kako se to dela...
Očistite glavicu luka i narežite ju na tanke kolutiće.
Očistite lignju i narežite ju na kolutiće debljine vašeg kažiprsta na ruci.
U tavi na vrelom maslinovom ulju pržite luk. Kada luk dobije "staklenasti" izgled (počinje biti kao proziran) dodajte jadransku kožicu u ljusci , pa tako pržite minut maksimalno dva i zatim dodajte jadransku lignju koji ste izrezali na kolutiće. Miješajte da se sve ravnomjerno prži.
Nakon 4 minute dodajte svježe iscijeđeni sok od naranče, sol i papar. Miješajte i dinstajte na srednje jakoj vatri nekih 8 do 10 minuta. Po potrebi dodajte malo vode, ali tek toliko da smjesa u tavi ostane gusta.
Ubacite zatim tri lista svježe ubranog lovora. Miješajte tako cca 3 minute pa u tavu s lignjom i kozicama ubacite tjesteninu koju ste iskuhali malo jače "al dente" u slanoj kipućoj vodi s nekoliko grančica svježeg ružmarina. Dobro sve izmiješajte i odmah maknite od izvora topline.
Po površini ove tjestenine s lignjom i kozicama naribajte na sitno malo svježe korice od naranče.
...Sada je vaše jako spremno za konzumaciju. Uživajte u okusima jadranske lignje koji se susreću i isprepliću s okusom jadranske kozice. Tjestenina kuhana u ružmarinu, narančin sok blagoslovljen eterikom lovora s guštom maslinovog ulja i svježinom naribane korice naranče... sljubit će ova dva morska okusa koji se isprepliću na vašem nepcu dovodeći unutar vašeg uma okus mediteranskog mora i miris mediteranske obale... dobar Vam tek dragi čitatelji... vaš Outlaw....
Damjan Bistričić, u svijetu gastronomije poznatiji kao The Outlaw Chef, profesor je talijanistike, kuhar, chef de cuisine...
Svake subote The Outlaw Chef donosi vam novi recept u sklopu Gastro Specijala subotom samo na portalu Glasa Istre.
U svom kulinarskom izričaju primjenjuje "art brut" stil kuhanja, kojeg je ujedno i začetnik, a inspiraciju za svoje kulinarske kreacije nalazi upravo u likovnom smjeru "le art brut".
Na svom Instagram profilu svakodnevno objavljuje razne zanimljivosti i kulinarske savjete.