(Foto Pixabay)
Njoki od hokaido tikve ili butternut tikve dobrodošla su zamjena za one uobičajene krumpirove. Najčešće ih pripremamo u jesen kada bundeve stignu na tržnicu.
Sastojci:
Priprema:
Premda se tikvu može skuhati u vodi, ukusnija je ako ju se ispeći u pećnici. Hokaido ili butternot tikvu prereže se na pola, postavi u papirom obložen lim za pečenje i peći oko 35 minuta na 200 stupnjeva. Zatim se žličicom odstrani koštice, i izvadi meso tikve koje se izgnječi kao pire.
Pomiješaju se ostali sastojci - brašno , griz, sol i jaje i zamijesi tijesto za njoke. Ukoliko je tjesto gnjecavo potrebno je dodati još malo brašna da se može oblikovati.
Uzeti jedan dio tijesta i na pobrašnjenoj podlozi oblikovati valjak iz kojeg se režu mali rombovi - njoki. Može ih se oblikovati dodatno vilicom ili preko ribeža. Skuhati ih u slanoj vodi.
Serviraju se s nekim laganim umakom ili zapeku u tavi na maslacu. Začinite ih s malo muškatnog oraščića, s bosiljkom ili kaduljom te dosta parmezana. Kombinaciju prilagodite svojem ukusu.