Kuhajte s Glasom Istre

Recept dana: Musaka od krumpira i mljevenog mesa

| Autor: Glas Istre
(Foto: Getty Images/iStockphoto)

(Foto: Getty Images/iStockphoto)


Musaka se može pripremati na više načina, ali ona najčešća uključuje dvije vrlo bitne i zasitne namirnice: mljeveno meso i krumpir. Većinu sastojaka vjerojatno imate u hladnjaku pa se odmah bacite na pripremu, prenosi Putnikofer.hr.

Sastojci

  • 500 g mljevenog mesa
  • 10 krumpira (srednje veličine)
  • 1 luk
  • 2-3 režnja češnjaka
  • 2 jaja
  • 1 kiselo vrhnje
  • Ulje za dinstanje
  • Začini: sol, papar, crvena mljevena paprika (po želji)

Priprema

U široku tavu ili lonac pospite malo ulja da pokrije dno, dodajte narezani luk i češnjak te pirjajte dok ne omekša. Zatim dodajte mljeveno meso te dinstajte 10-15 minuta uz stalno miješanje, dok ne promijeni boju sa svih strana. Dodajte sol, papar i crvenu papriku po želji i maknite s vatre.

Ogulite krumpir, operite ga pa narežite na ploške debljine cca 5 mm.  Dodajte sol te sve dobro izmiješajte.

Zagrijete pećnicu na 190 stupnjeva. Izvadite vatrostalnu posudu i premažite s nekoliko kapi ulja, tek toliko da se donji red krumpira pri pečenju ne zalijepi. Složite red krumpira pa red mljevenog mesa, sve dok ne potrošite sve sastojke. Imajte na umu da zadnji red moraju biti krumpiri.

Vatrostalnu zdjelu prekrijete folijom i stavite u zagrijanu pećnicu sat vremena na 200 stupnjeva. Pred kraj sve zalijte smjesom od jaja i kiselog vrhnja kojoj možete dodati i ribani sir. Pecite sve zajedno još nekoliko minuta, dok ne dobije zlatnu boju. Prije rezanja pustite da se musaka malo ohladi, 15 do 20 minuta, a uz jelo možete poslužiti zelenu salatu po izboru.

Dobar tek!

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter