Znate li za onu teoriju da smo svi i sve u svijetu na ovaj ili onaj način povezani? Ja o tome nisam nikada razmišljao, sve do danas... Jedna sasvim jednostavna juneća juha me usmjerila prema filozofiji globalne povezanosti...
Mr. Raymond C., gospodin i gentleman starog kova iz Škotske, zadnjih nekoliko tjedana sjedi za restoranskim stolom, i dijeli sa mnom ručak i večeru.
Dijeli na način da on jede a ja kuham, i to nas povezuje. Uz svakodnevnu čašicu razgovora u kojoj bi razmjenjivali kulturološke, tradicijske i sociološke "aspekte svakodnevnog življenja" njegove domovine i Lijepe Naše, počeli smo (što je bilo i za očekivati) razgovarati o našim gastronomskim navikama.
U početku je mr. Raymond iznosio svoje stavove o hrani, a ja, Outlaw, svoje, da bi se vrlo brzo ti stavovi izmiješali u jedan vrlo zanimljiv gastro stil, a to je rezultiralo pojavom ove juhe... juhe koju smo nazvali "Oldschool Scotland Gentleman Soup".
Sastojci za 4 osobe:
Priprema:
Junetinu izrežemo na trakice, luk izrežemo na krupne kolutiće, pa na vrelom maslinovom ulju i prstohvatu morske soli pržimo meso i luk, dok luk ne postane staklenkast, a meso mjestimice počne dobivati smećkastu koricu (cca 5 do 7 minuta prženja)...
Nakon toga ubacimo 15 dkg divljeg radića izrezanog na cca komadiće duljine pola centimetra, te ga pržimo s junetinom i lukom 1 do 2 minute... zatim dodamo 3 dcl vode...
Kada voda zakipi, dodamo mrkvu narezanu na tanke kolutiće, 4 česna češnjaka rukom zdrobljena u komadu, dva prstohvata krupne morske soli, pola čajne žličice zelenog a pola crvenog papra, 0,3 dcl maslinovog ulja.
Kada smo sve to ubacili u lonac, nakon 10-ak minuta kuhanja, ubacimo tikvicu koju smo nožem narezali na vrlo tanke trakice, zatim dodamo šaku - šaku i pol tjestenine za juhu.
Sve ovo kuhamo u kipućoj vodi još nekih 10-ak minuta, pa maknemo s izvora topline i poslužimo u tanjuru za juhu ili u zdjelici... Dobar tek!
Recept by The Outlaw Chef
Outlaw Chef (Damjan Bistričić) profesor talijanistike, kuhar, chef u hotelu Amfiteatar...
Redovno za čitatelje Glasa Istre osmišljava originalne recepte te na Radio Maestralu vodi kulinarsku emisiju "Cukar i sol".
Jednom riječju - GASTRONAUT...
Svake subote chef i vlasnik pulskog hotela i restorana Amfiteatar Deniz Zembo donosi vam novi recept u sklopu Gastro Specijala subotom samo na portalu Glasa Istre.
Uz brojne atraktivne i maštovite kulinarske projekte, Zembo i njegova ekipa upravo razvijaju posebnu aplikaciju "Circle Diet for Life", koja je namijenjena svima koji žele poboljšati svoje zdravlje i način života, smršaviti ili izabrati prikladne vježbe, a sve kroz personalizirano vođenje.
Riječ je prvenstveno o aplikaciji za prehranu, no nudi i opciju za vježbanje, a kako saznajemo, u planu su i dodatni sadržaji.
Sama koncepcija Circle Dieta, koju je osmislio Deniz Zembo, osmišljena je u sedam krugova - od raw food koja ne treba termičku obradu pa do ribe, a sve to prilagođeno i godinama korisnika - jer s godinama nam se mijenjaju i potrebe tijela za određenom hranom.
Pri stvaranju programa za svakog korisnika uzimaju se u obzir krvna grupa, dob, spol, BMI… i svaki korisnik kad skine aplikaciju i unese podatke dobije preporuku koji "krug" prehrane je primijenjen njemu ili njoj.
U aplikaciji se tako nalaze recepti koje je pripremio Deniz Zembo.
To je prva aplikacija takve vrste u Hrvatskoj, te je napravljena na engleskom jeziku.
Beta verziju aplikacije možete besplatno skinuti ovdje.