KUHAJTE S GLASOM ISTRE

Recept dana: Gurmanski njoki

| Autor: Glas Istre
Ilustracija (Pixabay)

Ilustracija (Pixabay)


Gurmanski njoki spoj su bogatih okusa i kremastih tekstura, savršeni za obrok koji ostavlja dojam.

S aromatičnim umakom od kobasica i rajčica, te svježinom začinjene ricotte, ovo jelo donosi pravi gastronomski užitak. Priprema je jednostavna, a rezultat je pravo gurmansko iskustvo.

Gurmanski njoki - sastojci:

  • 450 g svinjske kobasice za kuhanje i pečenje, usitnjene
  • 1-2 žlice ekstradjevičanskog maslinovog ulja
  • 1 žuti luk, nasjeckan
  • 2 velika češnja češnjaka, nasjeckana
  • 800 g pelata iz konzerve, zdrobljenih
  • 1 čajna žličica sušenog origana
  • sol, po ukusu
  • mljevena ljuta paprika, po ukusu
  • 900 g njoka, kuhanih

Za začinjenu ricottu

  • 200 g ricotta sira
  • 1 češanj češnjaka, naribani
  • korica i sok od 1 limuna
  • sol, po ukusu
  • začinsko bilje po ukusu (vlasac, peršin, majčina dušica)

Gurmanski njoki - priprema:

Zagrijte veliku tavu na jakoj vatri. Dodajte kobasicu i kuhačom je usitnjavajte dok se prži. Kada komadiću budu pečeni sa svih strana, izvadite ih iz tave i ostavite sa strane.

Smanjite vatru i dodajte maslinovo ulje, luk i češnjak pa pirjajte nekoliko minuta, uz miješanje, na laganoj do srednje jakoj vatri dok ne zamiriše. Dodajte rajčice i origano. Vratite kobasicu i pirjajte na laganoj vatri 30-45 minuta. Posolite i po želji začinite ljutom paprikom.

Dok se umak kuha, pomiješajte sastojke za ricottu u odvojenoj posudi. Dodajte začinsko bilje i začine po vlastitom ukusu i dobro promiješajte.

Skuhajte njoke prema uputama na pakiranju.

U tavu s umakom umiješajte kuhane njoke. Kuhajte dok umak ne proključa pa ugasite vatru.

Vruće njoke poslužite prelivene s malo začinjene ricotte.

Dobar tek!

Izvor: Punkufer.hr

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter