pređite na drvene

Imate plastičnu dasku za rezanje? Bacite je čim uočite ove znakove

| Autor: Glas Istre
Ilustracija (Unsplash)

Ilustracija (Unsplash)


Jeste li znali da čuvanje određenih predmeta u kuhinji, poput daske za rezanje, koji su već istrošeni može biti opasno?

Prema stručnjaku za hranu Adamu Jamesu Pollocku, plastične daske za rezanje trebate baciti čim počnu izgledati istrošeno. Na platformi X, Pollock je podsjetio korisnike da bace plastične daske za rezanje koje pokazuju znakove habanja. Na svom profilu na platfmormi X je objavio fotografiju crvene plastične daske koja je zbog brojnih posjekotina postala gotovo bijela.

U svojoj knjizi Sustenance, Pollock navodi razloge zašto uvijek preporučuje drvene daske za rezanje, ističući da su bolje za zdravlje i oštrinu noževa. Pozivajući se na različite studije, iznio je argumente protiv plastičnih dasaka, piše Express.co.uk, a prenosi N1.

Istraživanja su pokazala da bakterije poput salmonelle i listerije imaju veće šanse za preživljavanje i razmnožavanje unutar plastičnih dasaka, osobito preko noći. S druge strane, iste bakterije se na drvenim daskama apsorbiraju i ugibaju unutar nekoliko minuta.

Uz to, mjesta gdje se rezalo na plastičnim daskama otpuštaju mikroplastiku koja može dospjeti u vašu hranu. Nedavna studija otkrila je da rezanje sastojaka poput povrća na daskama od polietilena ili polipropilena oslobađa mikroplastiku koja se zadržava na hrani, uključujući meso i povrće.

Također, plastične daske mogu brže otupjeti noževe jer oštrice gube na kvaliteti prilikom trenja o plastiku.

Ako još koristite plastične daske za rezanje, možda je vrijeme da ih zamijenite drvenim.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter