"Tata, što to znači kada mi neka djevojčica stalno govori da joj se sviđam, i onda me ONA pod odmorim lovi , a ja bježim, pa skrećem ovako naglo , da ju zbunim … Šta to znači?" … Upitao me je mlađi sin prilikom povratka iz škole… "To ti je"…- odgovaram ja njemu…-" kao kad ti kamenčić uđe u cipelu a ti užurbano hodaš i nemaš ga vremena izvaditi"… "Ali tata pa to onda žulja ! "… "Upravo tako sine"… odgovaram ja njemu i nastavljam s filozofskim blebetanjem: " Ali onda kako ga nemaš vremena izvaditi … s vremenom se navikneš na njega , jer žuriš dalje… staviš si neku dobru Rock’n’roll pjesmu i kako te žulja ritmički plešeš i sve ti najednom postane lijepo i uživaš usput…" Zanima li vas kako sam inspiriran ovim razgovorom nakon dolaska kući kreirao "Rock’n’roll -a Spaghette… zavirite u ovaj članak, opustite se i jednostavno prepustite u svemu što Vam život pruži…. Živjeli! Dragi moji … Živjeli!
Razrežite avokado na pola pa iz njega izvadite košticu.
Unutar razrezane polovice, kuhinjskom žlicom izvadite meso od avokada iz kore i ostavite cijelu koru (kora je tvrda i podsjećat će izgledom kao neka manja košarica ili polovica jaja). Ova će vam kora trebati kasnije prilikom serviranja jela.
Izdubljeno meso avokada stavite u "mužar", unutra još dodajte sitno nasjeckane iglice svježeg ružmarina (vidi fotografiju), pola jušne žličice maslinovog ulja, 1/3 čajne žličice cvijeta morske soli... Pa sve zajedno štapom od mužara dobro izgnječite dok ne dobijete kompaktnu masu po svojoj strukturi nalik nekom namazu ili pašteti.
Dobivenu smjesu izvadite iz mužara a mužar dobro isperite i suhim kuhinjskim ubrusom osušite.
Sada u očišćeni mužar stavite pola kuhane cikle, jedan file slane srdele, 1/3 žličice crnog friško samljevenog papra, čajnu žličicu meda i 1/3 jušne žlice maslinovog ulja. Sve ovo unutar mužara dobro izgnječite kamenim štapom mužara dok ne dobijete gustu kompaktnu smjesu. Izvadite sadržaj iz mužara u zasebnu manju zdjelicu.
Manju mandarinu izrežite na što sitnije kockice, pola luka ljutike na tanke kolutiće, pola mrkve na kolutiće. Ovo sve ubacite u manju tavu na vrelo maslinovo ulje, na srednje jakoj vatri (bez soli papra i bilo kojih drugih začina - već ste dovoljno začinili ona dva namaza koja ste napravili u mužaru) i pržite uz konstantno miješanje tri do maksimalno četiri minute pa maknite tavu s izvora topline.
Na veliki ravan tanjur stavite spaghette koje ste prethodno skuhali u kipućoj slanoj vodi i listovima 4 lista lovora i na taj ih način dodatno aromatizirali.
U sredinu tih spaghetta stavite praznu ljusku avokada koji ste sačuvali. (Vidi fotografiju)
U praznu ljusku avokada koja se nalazi na spaghettima stavite manjom žlicom namaz od avokada kojeg ste napravili.
U sredinu namaza od avokada stavite jednu čajnu žličicu crvenog namaza od cikle i slane srdele kojeg ste napravili.
Svuda naokolo po spaghettima raspodijelite vaš umak od mrkve i mandarine iz tave. Ja sam za dekoraciju stavio na umak od cikle i slane srdele nekoliko cvijetova ružmarina … vi možete staviti i neke druge jestive biljke koje vam se nadu trenutno pri ruci… Uživajte u fuziji i ispreplitanu ovih mediteranskih okusa koji se iznad vašeg cijenjenog nepca spajaju u jednu aromatsku cjelinu, zadržavajući pritom izdvojene okuse koji se savršeno sljubljuju … ova je harmonija okusa baš poput nekog gurmanskog Rock’n’roll -a… Uživajte! Vaš Outlaw …
Damjan Bistričić, u svijetu gastronomije poznatiji kao The Outlaw Chef, profesor je talijanistike, kuhar, chef de cuisine...
Svake subote The Outlaw Chef donosi vam novi recept u sklopu Gastro Specijala subotom samo na portalu Glasa Istre.
U svom kulinarskom izričaju primjenjuje "art brut" stil kuhanja, kojeg je ujedno i začetnik, a inspiraciju za svoje kulinarske kreacije nalazi upravo u likovnom smjeru "le art brut".
Na svom Instagram profilu svakodnevno objavljuje razne zanimljivosti i kulinarske savjete.