kuhajte s glasom istre

Recept dana: Neodoljivi keksi sa smokvama

| Autor: Ana Braškić
(Foto: iStock)

(Foto: iStock)


Donosimo vam recept za ukusne kekse koje će jednostavno svi obožavati. Priprema traje 60, a pečenje 20 minuta.

Sastojci za 20 keksa

  • 100 g maslaca
  • 200 g brašna
  • 1 jaje
  • 50 g šećera u prahu
  • prstohvat soli
  • 3 g praška za pecivo
  • korica 1 limuna
  • 380 g smokava
  • 30 g šećera
  • 50 g digestive keksa
  • šećer u prahu

Priprema

U posudu staviti omekšali maslac narezan na kockice, prstohvat soli, koricu pola limuna i dobro izraditi mikserom. Dodati šećer u prahu i nastaviti miksati.

Zatim dodati brašno pomiješano s praškom za pecivo. Izraditi mikserom te na kraju dodati razmućeno jaje i povezati sve u smjesu. Oblikovati loptu, zamotati prianjajućom folijom i staviti u hladnjak na 2 sata.

Smokvama ukloniti koru, staviti u posudu i izgnječiti vilicom. Dodati šećer i koricu pola limuna te dobro promiješati. Kuhati na laganoj vatri desetak minuta, dodati ručno mrvljene kekse i sve dobro promiješati.

Pustiti da se ohladi prvo na sobnoj temperaturi, zatim pokriti folijom i staviti u hladnjak.

Ohlađeno tijesto razvaljati u kvadrat 30 x 30 cm i debljine cca 4 mm. Tijesto narezati na tri trake. Na svaku rasporediti trećinu smjese, zarolati po duljini i staviti na 30 minuta u hladnjak.

Rezati kekse duljine cca 4 cm, slagati na pladanj obložen masnim papirom ostavljajući mjesta između. Peći u pećnici prethodno zagrijanoj na 180 stupnjeva, 20 minuta. Ohladiti i po želji posuti šećerom u prahu.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter