Ilustracija (Pexels)
Iz sezone u sezonu, ova ukusna salata kruži društvenim mrežama, a dominira klasična priprema s mentom, limunom i jednostavnim preljevom od maslinovog ulja i balzamičnog octa. Nije ni čudo, brzo je, jednostavno i impresionira zanosnom aromom slatke lubenice i kremaste, slane fete. Ali jedan tajni sastojak čini feta salatu od lubenice posebno ukusnom – i podiže kulinarski užitak na višu razinu.
Naime, ovaj klasik je posebno aromatičan s – cimetom! Ovaj popularni začin ne samo da prija u božićnim kolačima i zimskim slasticama, već se slaže i sa svježim, začinjenim jelima ljeti. Njegova pikantna, blago ljuta nota, unosi raznolikost u međuigru svježine, slanosti i kremastosti te čak ističe te okuse. Trud potreban za pripremu ostaje isti – ali rezultat će vas oduševiti!
Lubenicu prepolovite i narežite na četvrtine, a zatim narežite na komade veličine zalogaja. Operite i prepolovite cherry rajčice, krastavac ogulite pa narežite na komade te ogulite i sitno nasjeckajte luk. Fetu ocijedite i narežite na kockice. Limune isperite vrućom vodom, naribajte ih i ocijedite limunov sok.
Operite metvicu. Preljev napravite s balzamičnim octom, limunovim sokom, maslinovim uljem, soli i paprom. Sve prethodno pripremljene sastojke stavite u zdjelu i dobro izmiješajte s preljevom i na kraju začinite cimetom. Ohladite u hladnjaku do posluživanja.
Dobar tek!