KUHAJTE S GLASOM ISTRE

Recept dana: Sjećanje na ljetne dane - salata od feta sira i lubenice

| Autor: Novi list
Ilustracija (Pexels)

Ilustracija (Pexels)


Iz sezone u sezonu, ova ukusna salata kruži društvenim mrežama, a dominira klasična priprema s mentom, limunom i jednostavnim preljevom od maslinovog ulja i balzamičnog octa. Nije ni čudo, brzo je, jednostavno i impresionira zanosnom aromom slatke lubenice i kremaste, slane fete. Ali jedan tajni sastojak čini feta salatu od lubenice posebno ukusnom – i podiže kulinarski užitak na višu razinu.

Naime, ovaj klasik je posebno aromatičan s – cimetom! Ovaj popularni začin ne samo da prija u božićnim kolačima i zimskim slasticama, već se slaže i sa svježim, začinjenim jelima ljeti. Njegova pikantna, blago ljuta nota, unosi raznolikost u međuigru svježine, slanosti i kremastosti te čak ističe te okuse. Trud potreban za pripremu ostaje isti – ali rezultat će vas oduševiti!

Sastojci (za četiri porcije):

  • 1 kg lubenice
  • 250 g cherry rajčica
  • 1 krastavac
  • 1 veliki crveni luk
  • 400 g fete
  • 2 limuna, sok i korica
  • ½ vezice mente, svježe
  • 60 ml balzamičnog octa
  • 60 ml maslinovog ulja, ekstra djevičanskog
  • Sol, papa
  • 1 žličica cimeta

Priprema:

Lubenicu prepolovite i narežite na četvrtine, a zatim narežite na komade veličine zalogaja. Operite i prepolovite cherry rajčice, krastavac ogulite pa narežite na komade te ogulite i sitno nasjeckajte luk. Fetu ocijedite i narežite na kockice. Limune isperite vrućom vodom, naribajte ih i ocijedite limunov sok.

Operite metvicu. Preljev napravite s balzamičnim octom, limunovim sokom, maslinovim uljem, soli i paprom. Sve prethodno pripremljene sastojke stavite u zdjelu i dobro izmiješajte s preljevom i na kraju začinite cimetom. Ohladite u hladnjaku do posluživanja.

Dobar tek!

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter