Savjeti doktora

Osobe starije od 50 godina trebale bi uzimati ova tri dodatka prehrani

| Autor: Glas Istre
Ilustracija (Pexels)

Ilustracija (Pexels)


Kako starimo, održavanje zdravlja i energije postaje sve važnije, osobito nakon 50. godine. Dok su uravnotežena prehrana i redovita tjelovježba ključni za očuvanje zdravlja, određeni dodaci prehrani mogu dodatno doprinijeti ostvarenju ovog cilja. Ti dodaci, bogati esencijalnim vitaminima, mineralima i spojevima, mogu pomoći u poboljšanju funkcije mišića, zdravlja kostiju i razine energije, što je sve ključno za održavanje energije i snage, prenosi Index.hr.

Bilo da se radi o jačanju metabolizma, podržavanju zdravlja zglobova ili povećanju izdržljivosti, pravi dodaci prehrani mogu igrati ključnu ulogu u promicanju ukupne vitalnosti kako starimo. Dakle, liječnik dr. Michael Lahey preporučuje svima starijima od 50 godina uzimanje sljedećih dodataka prehrani.

1. Magnezij

Magnezij je neophodan za zdravlje mišića, pomaže u regulaciji mišićnih kontrakcija i sprječava grčeve. Odgovarajuće razine magnezija mogu smanjiti ukočenost i bol u mišićima, poboljšavajući ukupnu pokretljivost i snagu.

"Nedavna publikacija nazvala je magnezij mikronutrijentom koji pomaže u upravljanju raznim fiziološkim procesima, od funkcije mišića i živaca do proizvodnje energije. Kod osoba starijih od 50 godina, magnezij je koristan za kontrolu mišićnih kontrakcija, povećanje energije i poboljšanje kardiovaskularnog zdravlja", kaže dr. Lahey za SheFinds.

2. Vitamin D

Vitamin D neophodan je za apsorpciju kalcija, što je ključno za održavanje jakih kostiju. Kako starimo, gustoća kostiju smanjuje se, povećavajući rizik od prijeloma i osteoporoze.

"Vitamin D koristi zdravlju kostiju, imunološkom sustavu, snazi mišića i energiji. Dovoljna količina vitamina D, kako u hrani tako i u dodacima, može pomoći u smanjenju padova i prijeloma koji su ključni za povećanje fizičke snage u kasnijim fazama života", ističe liječnik.

3. Omega-3 masne kiseline

Kronična upala može dovesti do bolova u zglobovima, ukočenosti mišića i smanjene pokretljivosti, osobito s godinama. Omega-3 masne kiseline imaju snažna protuupalna svojstva koja pomažu u ublažavanju ovih simptoma, potičući bolje fizičko kretanje i smanjujući nelagodu.

Sadržane u ribljem ulju, omega-3 masne kiseline pozitivno djeluju na smanjenje upale. Pospješuju zdravlje krvožilnog sustava, pomažu pri kretanju zglobova i rješavanju problema što rezultira boljom fizičkom energijom i dobrim raspoloženjem, zaključuje dr. Lahey.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter