kako si pomoći?

Nadutost, plinovi, bolovi u trbuhu, zatvor... Ovo su najčešći razlozi

| Autor: Glas Istre
Ilustracija (Pixabay)

Ilustracija (Pixabay)


Poteškoće s obavljanjem velike nužde, stanje poznato i kao zatvor, svima nam se dogodilo u nekom trenutku. Neki su pojedinci ovom problemu češće skloniji od drugih, a razlog bi se mogao nalaziti u nekim od ovih čestih uzročnika zatvora, piše Index.hr. 

Zatvor može uzrokovati ozbiljne smetnje i biti iscrpljujući. Uzrokuje nadutost, plinove, bolove u trbuhu i niz drugih nuspojava, a ako traje dovoljno dugo, može utjecati na crijeva i ozbiljno oštetiti osobu koja pati od ovih tegoba. Skupina stručnjaka za People izdvojila je najčešće razloge zašto ljudi imaju probleme s obavljanjem velike nužde.

Nedostatak vlakana

Među najistaknutijim problemima je nedostatak vlakana. Iako ih postoji nekoliko vrsta, uglavnom se dijele na topiva i netopiva vlakna. Topiva vlakna pomažu apsorpciji hranjivih tvari, ali mogu usporiti probavu, dok su netopiva ključna za izbjegavanje zatvora.

Liječnica Valencia Porter tvrdi da se "netopiva vlakna ne otapaju u vodi i uglavnom privlače vodu u stolicu. Ova vrsta vlakana obično dodaje volumen stolici i pomaže da se ona lakše kreće".

U prehranu je važno uključiti namirnice bogate netopivim vlaknima. Hrana bogata netopivim vlaknima uključuje povrće, cjelovite žitarice, kvinoju, grah, orašaste plodove i smeđu rižu, prema dijetetičarki Amandi A. Kostro Miller.

Ipak, treba biti na oprezu, tvrdi dijetetičarka. "Nemojte naglo povećavati unos vlakana. Unos vode treba povećati ako povećavate unos vlakana. Ako jedete više vlakana bez dovoljno vode, možete dobiti zatvor", pojašnjava za People.

Dehidracija

Problem dehidracije može biti uzrokovan raznim fizičkim izazovima i načinom života, ali najizravniji način rješavanja ovog problema je osigurati dovoljan unos tekućine. Voda je ključna za ublažavanje dehidracije, ali postoje i drugi čimbenici koje treba uzeti u obzir. Dehidracija može biti uzrokovana i prekomjernim konzumiranjem kave i gaziranih pića, uzimanjem određenih lijekova ili čestim i obilnim znojenjem.

"Tekućina pomaže kretanju kroz probavni trakt i daje crijevima dovoljno 'soka' za stvaranje zdrave stolice. Pomaže da stolica bude mekša i lakše prođe", ističe Miller.

Nedovoljan unos zdravih masti

Konzumiranje mnogo vlakana i dovoljna količina vode može vas ostaviti sitima što, ironično, može dovesti do drugih uzroka zatvora. Svaka prehrana koja ne uključuje dovoljno zdravih masti vjerojatno će izazvati probleme s cijelim probavnim sustavom, prenosi Parade.

"Namjerno konzumiranje tri vrste zdravih masti - polinezasićenih, jednostruko nezasićenih i omega-3, povezano je s protuupalnim koristima za probavni trakt, posebno tanko crijevo", kaže savjetnik za prehranu John Fawkes. Dodaje da "ove masti također osiguravaju pravilnu apsorpciju hranjivih tvari, što dovodi do redovitijeg pražnjenja crijeva".

Lijekovi na recept

Zatvor je jedna od najčešćih nuspojava korištenja lijekova jer mnogi od njih značajno usporavaju rad crijeva. Mnogi lijekovi uzrokuju zatvor na različite načine, uključujući smanjenje kontraktilnosti u probavnom traktu i narušavanje ravnoteže crijevne flore.

"Neki lijekovi mogu povećati apsorpciju tekućine i elektrolita u crijevima, što može pridonijeti zatvoru. To može biti izravni učinak ili posljedica sporijeg prolaska kroz crijeva", objašnjava farmaceut Aaron Emmel. "Drugi mogući mehanizam je promjena u zdravim bakterijama u probavnom traktu, što može objasniti zašto željezo može uzrokovati zatvor", dodaje on.

Nedostatak magnezija

Iako mnogi lijekovi mogu uzrokovati zatvor, postoje i prirodni dodaci poput magnezija koji mogu ubrzati probavni sustav. Ako ste na dijeti koja vam ne dopušta konzumaciju hrane poput badema, orašastih plodova, graha i smeđe riže, ne samo da se odričete važnih porcija vlakana, nego možda ne unosite dovoljno magnezija, prenosi Parade.

Nedovoljna tjelesna aktivnost

Ako jedete svu pravu hranu i uzimate odgovarajuće dodatke, možda biste trebali pogledati razinu svoje tjelesne aktivnosti. Zimi se češće manje krećemo, ali imajte na umu da sjedilački način života može biti krivac za zatvor.

"Mobilnost pokreće i crijeva. Pokret i vježbanje masiraju crijeva i pokreću ih. Pokušajte hodati, trčati, raditi jogu, istezanja ili vježbe za trbuh. Ako osjetite da prolazi plin, napredujete", ističe Miller.

Sindrom iritabilnog crijeva

Za neke ljude, zatvor ne nastaje zbog dosad navedenih mogućih razloga, već pojedinci mogu patiti od sindroma iritabilnog crijeva. Ne postoji definitivan lijek za sindrom iritabilnog crijeva, ali sve veći broj lijekova može ublažiti simptome, uglavnom povlačenjem vode u debelo crijevo.

"Mišići u našem probavnom traktu nazivaju se glatki mišići, dok se mišići koje kontroliramo nazivaju poprečno-prugasti mišići. Kada govorimo, pomičemo ruke ili hodamo, to su sve svjesni pokreti koje kontroliramo. Ali ne možete voljno natjerati svoj želudac da se isprazni, koliko god to željeli. To je zato što su glatki mišići dio autonomnog živčanog sustava", objašnjava liječnik Raj Devarajan.

Stres

Iako tehnički nije dio sindroma iritabilnog crijeva, zatvor izazvan stresom također je uzrokovan poremećajem autonomnog živčanog sustava. Kada ste pod stresom, to može dovesti do upale u probavnom traktu što može usporiti probavu i spriječiti pražnjenje crijeva.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter