gastro specijal subotom

Škola kuhanja by The Outlaw Chef: Spaghetti alla semicrudo - panceta scapata

| Autor: The Outlaw Chef


U zadnje vrijeme zapravo... Zadnjih godina našeg "sociološkog skupnog življenja u humanoidnim košnicama" koje mi ljudi nazivamo gradovima, naseljima i državama u sklopu kojih se nalaze naše nastambe, stanovi kuće ... Počinju se rađati u našim umovima nekakve nelogične činjenice, zaključci i ponašanja.

Tipa, ono: Ne valja jesti čokoladu to je štetno! Ne valja jesti masno od toga se udebljaš i štetno je! Ne valja biti opušten i pozitivnih misli u životu jer češ tek onda nastradati! Ne valja biti kreativan i baviti se onim vidom umjetnosti koji te veseli, jer to je onda znak neuračunljivosti i slabosti. Treba samo slijediti birokratski propisana pravila i prolaziti glavom kroz zid i to udarati glavom više puta pa dok ne pukne... Glava ili zid.

Ako vas pritom zaboli glava i to je u redu, popijte si tabletu protiv glavobolje... Ovako izgleda kao da ljudsko društvo lagano degradira... Razmislite malo, makar oko ovih jednostavnih pitanja oko vaše ishrane... Nekad je čovjek bez ikakvog razmišljanja i straha za obrok konzumirao nekakvu domaću pancetu, razna mesa, tjestenine, poneki slatki kolač pa zatim izašao na zrak i do kraja obavio svoje svakodnevne zadaće...

Takav se čovjek jedući ovu hranu nije udebljao niti grama... A zbog čega? Jer nije bio opterećen takvim pitanjima glede kalorija i hrane. Nije sjedio nakon obroka u fotelji razmišljajući o nekakvim sukobima unutar svoje zajednice i kome je što rekao i što bi bilo kad bi bilo... Umjesto toga čovjek bi izašao vani na zrak, obavio nekakve radove i poslove u svojem vrtu u šumi ili u gradu. Uglavnom kretao se je i aktivno sudjelovao u sadašnjem trenutku... I to je, ovakav vid življenja formula zdravlja i dugovječnog života.

Kretati se bez obzira na sve i biti svjestan sadašnjeg trenutka. Uživati u okusima života... Ako pojedeš komadić pancete neće ti se dogoditi ništa loše, osim što češ uživati u tome trenutku i biti zadovoljan. Ako pojedeš komadić čokolade, neće ti se dogoditi ništa loše, osim što ćeš uživati u tome trenutku i tvoje će se tijelo ispuniti energijom... Ako i nemaš neki komad zemlje neki vrt u kojem bi mogao saditi svoje povrće, uvijek možeš posjedovati manju vazu u koju možeš posaditi začinsko bilje pa ga uzgajati na prozorskome oknu tvojega stana u gradu.

I onda te začine koristi svježe, onakve kakvi jesu ,direkt iz vaze ,pa ih stavi na neko termički obrađeno jelo... Recimo da ispečeš ribu u tavi ili neki komad mesa preliješ ga s malo maslinovog ulja i po njemu pobacaš upravo to tvoje začinsko svježe bilje kao na primjer bosiljak ili majčinu dušicu koju si netom ubrao iz zemlje u tvojoj vazi na tvome prozorskom oknu. Ima li hrane koja je ukusnija od ove?

Ima li jela koje za tebe ima veću vrijednost nego li ovakvo, opisana u ovome tekstu? Nema. "Semicrudo"... Iliti polu sirovo... Kombiniraj... Tim tragom, ja radim i kreiram ovo svoje iduće jelo... Nazvat ću ga: "Spaghetti alla semicrudo - panceta scapata" (...ili ti "odbjegla slanina").... Idemo, zakuhajmo nešto! Yhaaaaaa!

Spaghetti alla semicrudoSpaghetti alla semicrudo

Sastojci za jednu osobu

  • 5 dkg pancete
  • 7 dkg smeđih šampinjona
  • 10 dkg pomidora
  • jedna jušna žlica maslinovog ulja
  • jedna čajna žlica meda
  • tri dkg sviježeg peršina
  • dva dkg sviježe mente
  • trećina čajne žličice cvijeta morske soli
  • trećina čajne žličice crnog friško samljevenog papra
  • četiri do pet dkg sira Gran Padano

Priprema

Oštrim kuhinjskim nožem narežite pancetu na tanke trakice. Narezanu pancetu stavite pržiti na zagrijanu suhu tavu. Kad panceta ispusti svoju masnoću u tavu i postane hrskava, izvadite pancetu na manji tanjurić, a njenu otopljenu mast ostavite u tavi.

Na zagrijanu tavu u kojoj se nalazi mast od pancete stavite pržiti smeđe šampinjone koje ste prethodno narezali na četvrtine. Nakon cca. 5 minuta prženja nakon što su šampinjoni poprimili mjestimice smećkaste tonove maknite tavu s izvora topline.

Paralelno kada ste stavili pržiti pancetu u lonac sa slanom i kipućom vodom, ubacite spaghette da se kuhaju. Nakon 8 do 9 minuta procijedite spaghette iz kipuće vode.
Oštrim kuhinjskim nožem usitnite pomidore na što sitnije komade (vidi fotografiju).

Usitnjene pomidore stavite u manju zdjelu pa unutra još ubacite sitno nasjeckani peršin, sitno nasjeckane listove svježe mente, jušnu žlicu maslinovog ulja, prstohvat cvijeta morske soli, prstohvat crnog, friško samljevenog papra i čajnu žličicu meda. Sve ovo unutar zdjele vilicom dobro izmiješajte par minuta i dobili ste svoju "crudo" šalšu.

Slaganje tanjura

Na dno dubokog tanjura stavite jušnu žlicu vaše "crudo" šalše od pomidora. Na tu šalšu stavite velikom vilicom ili velikom pincetom umotane spaghette. Po spaghettima prospite ostatak "crudo" šalše od pomidora pa zatim pobacajte smeđe šampinjone pržene na masti od pancete i trakice pržene pancete.

Po svemu ovome naribajte "na krupno" sir Gran Padano, a na vrh, dekoracije radi, stavite polovinu prženog šampinjona s grančicom svježe mente. Uživajte u ovom slasnom jelu i u "crudo" šalši koja je sve ovo savršeno povezala sačuvavši pritom svoje sirove arome... svoje sirove strasti... Dobar vam tek, dragi moji čitatelji! Vaš Outlaw...

The Outlaw ChefThe Outlaw Chef

Damjan Bistričić, u svijetu gastronomije poznatiji kao The Outlaw Chef,  profesor je talijanistike, kuhar, chef de cuisine...

Svake subote The Outlaw Chef donosi vam novi recept u sklopu Gastro Specijala subotom samo na portalu Glasa Istre.

U svom kulinarskom izričaju primjenjuje "art brut" stil kuhanja, kojeg je ujedno i začetnik, a inspiraciju za svoje kulinarske kreacije nalazi upravo u likovnom smjeru "le art brut".

Na svom Instagram profilu svakodnevno objavljuje razne zanimljivosti i kulinarske savjete.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter