GASTRO SPECIJAL SUBOTOM

Škola kuhanja by The Outlaw Chef: "Vegetarijanski hedonizam"



Gluho je doba noći, zapravo mogo bi se reći da je već službeno započelo i jutro. Počinje već dobro poznato zujanje unutar mojeg uma koje me budi, to moj novi prijatelj zvan "nesanica" svira u svoj "vražji rog" …

Jedan je sat ujutro. Ležim i kroz stijenke staklenog zida proučavam interakciju, nekakav ritmički ples žuto bijele svijetlosti mjesečine, laganog noćnog povjetarca i velikih palminih grana. Hm… tamo vani je kako izgleda neka zabava… stavljam na noge "japanke" otključavam stražnja vrata dvorišta i izlazim van u tamu isprepletenu vrlo oskudnom žuto bijelom svijetlosti našeg "zemaljskog satelita" mjeseca i sjenkama palminih grana koje plešu na laganom povjetarcu….

Ova je tama zapravo jako zanimljiva, ona nas vodi u smjeru "tamne tvari" tumačeno kroz filter kvantne fizike - govori nam o prisustvu nekakve tamne, nama okom nevidljive energije koja zapravo sve stvara i pokreče dok ispunjava sve prostore unutar i između atoma, nebeskih tijela i nas samih… Isto tako i naša podsvijest ispunjava sve između naših tijela, umova i naše svijesti. Kada bi uzeli recimo samo pola čajne žličice ove tamne "kvantne energije" imali bi dovoljno za napajati električnom energijom cijeli svijet, sve uređaje koji na njemu postoje, sve gradove, države i kontinente otprilike nekoliko stotina godina.

Koji bi ovo bio ludi recept. Svaki Art Brut Cuisine kuhar koji je za života ovladao ovom vrstom kuhinje po isteku trajanja ovog bioskeleta ili ti ljudskog tijela mogao bi kao dio prirodnog slijeda razvoja nastaviti stvarati kao duh ili nekakav "misaoni koncept" , svoje recepte kombinirajući nove okuse ovakvim kvantnim energijama… hahahah… koja psihodelij, ali nema veze nastavljamo dalje…

Po ovome ispada da je i naša podsvijest čisti produkt "tamne tvari" pogonjena "tamnom energijom". Kako "Art Brut Cuisine" crpi svoje stvaralaštvo direktno iz podsvijesti , onda je isto tako i A.B.C. (Art Brut Cuisine- skračeno) proizvod "kvantne tamne tvari" koja ispunjava cijeli svemir….

Ova tamna energija izvire posvuda na kvantnim levelima oko nas. U današnjem vremenu i prostoru koji nas okružuje mi takvu energiju ne znamo koristiti, veliki broj nas nije ju niti svijestan iako ju nazivaju Božjim imenom.

Nitko za sad ne zna iz kojeg izvora ova energija dolazi, jedino ona može manipulirati prostorom i vremenom… Gledam malo oko sebe i na vrlo slabom žučkasto bijelom svijetlu primjećujem blijedo žutu papriku kako raste, odmah do nje podno cherry pomidora raste bosiljak, nešto dalje nalazi se drvo kruške sa malim ali slatkim plodovima a društvo joj pravi marelica čija mekoća , ugodan miris i slatkoća privlači čak i bića koja bi mi ljudi u antici nazvali Bogovima… dakle u mojem manijakalnom gasteonomskom umu počeo se "krojiti" novi recept … sva ova spomenuta voća , povrća i začini sigurno na neki način imaju u sebi "upijenu" svu ovu energiju o kojoj smo govorili, a kako bi zaokružio priču koristit ću i tjesteninu Fusilli koji po svojem izgledu podsjećaju na grafički prikaz čovjekovog DNK lanca…. Dakle ,što čekamo!? Zakuhajmo nešto na "kvantnom" nivou! Yhaaaaa!

Vegetarijanski hedonizam Vegetarijanski hedonizam

Sastojci za jednu osobu:


Za u šalšu:

  • 10 dkg žutih mahuna
  • 10 dkg pomidora 10 dkg paprike
  • pola glavice luka
  • 10 dkg tikvice
  • jedna stabljika celera


Za u mužar:

  • 15 dkg zrele kruške
  • jedna zrela i mekana marelica
  • 5 listova bosiljka
  • grančica-dvije kopra
  • zrno češnjaka
  • pola čajne žličice soli
  • trećina čajne žličice crnog - friško samljevenog papra
  • pola jušne žlice meda
  • jedna jušna žlica maskinovog ulja

Priprema:

Velikim oštrim kujinjskim nožem usitnite pomidor na što sitnije komadiče. Narežite žutu mahunu na tanke kolutiće, zatim izrežite pola glavice luka na tanke trakice. Nakon toga izrežite pola stabljike celera na ranke kolitiće, a onda i papriku na male kockice veličine graška. Tikvicu možete izrezati na kockice nešto veće od velićine graška. Navedene sastojke ubacite u tavu na zagrijano maslinovo ulje na laganoj vatri i pomalo miješajte.

U kameni mužar stavite cca 15 dkg zrele kruške očiščene bez koštica i peteljki, jednu zrelu marelicu bez košćice, 5 listova bosiljka, dvije grančice kopra, zrno zdrobljenog češnjaka, pola čajne žličice cvijeta morske soli, trećinu čajne žličice crnog friško samljevenog papra, pola jušne žlice meda i jednu jušnu žlicu maslinovog ulja.

Sada kamenim štapom od mužara zgnječite sve ovo spomenuto u gustu kašicu. Ostavite mužar s dobivenim sadržajem po strani, trebat će vam u završnoj fazi za izradu šalše ili ti umaka za tjesteninu.

Nakon 4 do 5 minuta laganog miješanja i prženja gore navedenog povrća na tavi, pojačajte temperaturu na srednje jaku i dodajte jedan dec vode, miješajte i dalje. Nakon par minuta što ste dodali vodu, dodajte još dec i pol vode i nakon minutu ili dvije, kad naš sadržaj tave ponovo zakipi dodajte šaku i pol tjestenine fusilli (dodajte sirovu, ne skuhanu tjesteninu, direktno u šalšu - ona će se skuhati u šalši i na ovaj način biti ukusnija i kompaktnija).

Tjesteninu i šalšu konstantno miješajte uz povremeno dodavanje malo vode, nekih cca 10 do 12 minuta, ali ne previše (vode) tek toliko da tjestenina i šalša ostanu gusti, ali tekućinasti.

Nakon desetak minuta dodajte naš sadržaj iz mužara u tavu, zatim miješajte još minutu i pol, dije pa maknite tavu s izvora topline.

Slaganje tanjura:

Na veliki ravan tanjur, servirnom žlicim stavite fusille s umakom iz tave. Po fusillima i umaku naribajte ribežom na krupno otprilike 5-7 dkg tvrdog ovčjeg sira. Povrh svega stavite jedan crveni ljuti feferon. On je bitan jer će zaokružiti cijelu ovu slankasto, slatkastu osvježavajuću priču.

Dobar vam tek dragi moji ljudi, uživajte u svakom zalogaju ovog jela i dopustite vašem vlastitom nepcu da vam objasni o čemu se ovdje radi. 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter