U potrazi za novim članovima našeg gastro tima, krenuli smo put Slavonije, kraljevine kulena i veselih ljudi… žitnice "Lijepe naše" domovine. Nekada, ne tako davno, dok sam bio "gastro ronin" (samurai bez gospodara) jahao bih ovim ravnicama sam. Danas sam član cijenjene gastro samurajske kuće "N.P.Brijuni" i dio sam vrlo interesantne družbe, danas više ne jašem sam, galopiramo u čoporu.
Ova družba u sebi ima nekoliko različitih službi koje djeluju skladno prema vani. Tu su kao što sam već napisao: gastro samuraji i njihovi pomoćnici, zatim manageri iliti cijenjeni vojni starješine koji svojim višegodišnjim iskustvom olakšavaju svaku prepreku, a uspjeh čine dohvatljivijim. A baš kao u onome filmu s Will Smithom "Man in black" imamo kolegice i kolege koji poput agenata u crnim odijelima i sa sunčanim oćalima tragaju za izvanzemaljcima.
Jedina razlika je u tome što ovi naši umjesto za izvanzemaljcima, tragaju za ljudskim kadrom. Vrlo su talentirani. Obučeni su također u crno, posjeduju mnoštvo privjesaka i kemijskih olovki sa logom po meni najljepšeg otočja na svijetu…. I eto nas u Osijeku, gradu koji mirno stoji pored rijeke, omeđen mirisima žita, pečenog mesa i aromom nekog mirnog zadovoljstva...
Upravo stojim nasred osječke tržnice, njeno je radno vrijeme završilo prije nekih pola sata. Nema nigdje nikoga… stojim na sredini tržnice okružen kamenim stolovima… sa druge strane stola meni s lijeva, stoji chef Ivan Medić vrlo sposoban i opaki gastro ronin, dok sa desne strane stoji chef Mihael Miškulin ronin, koji je upravo dojahao na divljem vrancu direktno iz Republike Slovačke … Iza mene nalaze se naši "ljudi u crnome"... Naših dvoje najjačih agenata iz ljudskih resursa…
Oni su poput Tommy Lee Jonesa i Will Smitha iz "MIB" ili Muldera i Scully, agenata iz X filesa. Jedan agent lukav je poput egipatske Sfinge, i svojim mudrim savjetima olakšava ionako kompliciranu jednostavnost postojanja. Drugi je agent poput kapetana Spock-a iz SF serijala "Star Treck", on nas svojim kockastim uređajem zvanim mobitel uz pomoć GPS navigacije dovodi do osječke tržnice.
Pomaže nam u logistici i nabavci namirnica za ovo naše novo jelo… zaslugom ovog agenta navedene namirnice su na stolu, a nas trojica možemo započeti s radom. Plan je sljedeći: Uzimamo namirnice, te ih sva trojica, istovremeno, uz pomoć skromnog iskustva kojeg posjedujemo slažemo u ovaj ukusan sandwich….dakle, što čekamo … 3,2,1… zakuhajmo ! Yhaaaaaaaaaa!
Sastojci za 4 osobe:
Priprema:
Nakon što smo u mesnici uspjeli pronaći goveđi jezik i donijeli ga do kuhinje, valja učiniti sljedeće: kuhamo ga na laganoj vatri cca. tri sata. U vodu sa jezikom ubacimo malo luka, korijen celera i grančicu ružmarina, ili neke druge začine po vašem ukusu. Kada je jezik kuhan, ogulimo mu kožicu, ohladimo ga i on je spreman za daljnju uporabu. Kako je Chef Medić skuhao svoj jezik, to ne znam, on je profesionalac i ima svojih tajni, vi ga možete skuhati na gore navedeni način i nećete pogriješiti.
Zatim razrežemo pogače na polovice. Pancetu ili kupimo narezanu ili ju oštrim nožem narežemo na što tanje fete. Kulen isto tako (…eto sad znam! Njega sam zaboravio nabrojati! Yhaaaa!.. uzmite ga 20 dkg za dvije pogače), sušenu marelicu izrežite na fetice, crvenu rog papriku očistite od peteljke i koščica pa ju narežite na fetice, goveđi jezik narežite na fetice, dva pomidora narežite na tanke fetice…
Na donju polovicu pogače posložite pancetu pa ju malim džepnim ili kuhinjskim brenerom prođite svu petnaestak sekundi plamenom, čisto da ispusti svoju "sočnu dušu" u obliku masnoća po kruhu… na tu pancetu posložite fetice kuhanog goveđeg jezika pa po njima pospite crvenu mljevenu papriku jednu čajnu žličicu ravnomjerno po jeziku.
Zatim džepnim ili kuhinjskim brenerom spalite malo jezik i mljevenu papriku… na goveđi jezik posložite fetice pomidora pa ga opet malo popržite plamenom, ali ne previše, tek toliko da počne puštati sok iz sebe… na pomidor posložite kulen, a na kulen posložite rog papriku koju isto tako lagano prođite plamenom tek toliko da pusti po svemu svoj sok. Po feticama paprike i po kulenu pobacajte sušenu marelicu izrezanu na fetice.
Gornju polovicu pogače pospite lagano sušenom mljevenom paprikom i pospite sve s jednom jušnom žlicom pšenične birre pa poprskajte sve skupa s desetak kapljica maslinovog ulja, poklopite pogaču, razrežite ju nožem na pola i podijelite sa svojim drugom ili drugaricom, momkom ili djevojkom, mužem ili ženom… mmm…. čisti "porn food"… uživajte u svemu što vam život pruža dragi moji ljudi… Vaš Outlaw…
Damjan Bistričić, u svijetu gastronomije poznatiji kao The Outlaw Chef, profesor je talijanistike, kuhar, chef de cuisine...
Svake subote The Outlaw Chef donosi vam novi recept u sklopu Gastro Specijala subotom samo na portalu Glasa Istre.
U svom kulinarskom izričaju primjenjuje "art brut" stil kuhanja, kojeg je ujedno i začetnik, a inspiraciju za svoje kulinarske kreacije nalazi upravo u likovnom smjeru "le art brut".
Na svom Instagram profilu svakodnevno objavljuje razne zanimljivosti i kulinarske savjete.