kuhajte s glasom istre

Recept dana: Savršen dodatak svakom rošitlju - chimichurri umak

| Autor: Life
Ilustracija (Pexels)

Ilustracija (Pexels)


Ako volite isprobavati nove stvari i uživati u novim gastronomskim iskustvima, tada ćete voljeti čuti sve o receptu za izvorni chimichurri, umak koji se tako savršeno spaja s raznim vrstama mesa s roštilja.

Unatoč raznim teorijama i mogućim verzijama, povijest recepta za chimichurri duboko je povezana s argentinskom i južnoameričkom kulinarskom tradicijom. Mnogi povjesničari vjeruju da su chimichurri izmislili gaučosi (argentinski kauboji) kako bi poboljšali okuse mesa koje su pekli na žaru.

U osnovi, chimichurri je tradicionalni argentinski umak koji se obično koristi uz meso s roštilja. Obično se radi sa sitno nasjeckanim peršinom, češnjakom, maslinovim uljem, origanom i octom. Do kraja 19. stoljeća recept za chimichurri postao je popularan u Argentini. Korišten je kao nadopuna intenzivnim okusima mesa, što odražava raznolik utjecaj španjolske, talijanske i autohtone kulture.

Sastojci

  • 60 g svježeg peršina, sitno nasjeckanog
  • 2 žlice origana
  • 3-4 češnja češnjaka, nasjeckana
  • 1 žličica mljevene crvene paprike
  • 200 ml maslinovog ulja
  • 100 ml vinskog octa
  • Sol i crni papar

Priprema

Pripremite začinsko bilje. Peršin i origano sitno nasjeckajte. Ako koristite svježi origano, provjerite je li dobro opran i osušen. U zdjeli pomiješajte nasjeckani peršin, origano, nasjeckani češnjak i crvenu papriku. Ulijte maslinovo ulje i ocat.

Dobro promiješajte da se svi sastojci sjedine. Dodajte sol i crni papar po ukusu. Kako bi se okusi stopili, ostavite chimichurri barem 30 minuta prije posluživanja. Za još bolje rezultate, ostavite ga u hladnjaku nekoliko sati ili preko noći.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter