Sunčano je jutro, a ja stojim naslonjen na parkingu tu odmah iza merkata na Verudi pogleda uprtog u plavo nebo i uživam u slatkim sokovima lizalice… "lollipop" je zakon … Mislim si… što bi predstavilo ovaj gušt lollipop lizalice od višnje na tanjuru kroz prizmu "Le Art Brut Cuisine"… u glavi mi počinje svirati ona legendarna oldschool rockabilly stvar: "lollipop ,lollipop…" , uzimam svoj notes i počinjem kreirati ovaj sljedeći recept… što čekate, zaronite skupa sa mnom u ovaj svijet mašte gdje slatko postaje slano, ali jednako slasno kao najseksipilniji slatkiš…
U kipuću slanu vodu s nekoliko kapi ulja stavite kuhati tjesteninu, pa ju nakon 8 do 9 minuta procijedite od vode i ostavite ju u cjedilu s par kapi maslinovog ulja da odstoji…
Oštrim kuhinjskim nožem narežite na sitno sušene smokve i peršin, zatim pripremite tri- četiri fileta slanih inćuna pa sve ovo zajedno bacite na tavu na zagrijano maslinovo ulje. Nakon minut ili dva inćuni će se lagano rastopiti i pustiti svoju morsku eteriku po sadržaju tave. Miješajte…
Nakon tri minute prženja u tavu dodajte sok od svježe polovice naranče pa pržite tako još par minuta dok voda malo ne ishlapi i umak postane kompaktan. Maknite tavu od izvora topline.
Oštrim kuhinjskim nožem izrežite sviježu ciklu u obliku kocke. Jednu površinu od kocke cikle zarežite na 4 do 6 tankih fetica, ali ne do kraja, na dnu ostavite malo mesa da fetice ostanu zajedno u komadu (vidi fotografiju). Ovako oblikovanu ciklu pecite na vrelom maslinovom ulju cca minutu do maksimalno minutu i trideset sekundi po svakoj strani pa zatim ciklu maknite od izvora topline i stavite ju na kuhinjski ubrus da upije višak ulja.
Na dno plitkog tanjura stavite tjesteninu. Po tjestenini malo "pobacajte" naš umak od inćuna, soka od naranče i sušenih smokvi. Zatim na sredinu pašte stavite kocku od pržene cikle, tako da razrezani dijelovi budu okrenuti prema gore. Sve poprskajte s nekoliko kapi maslinovog ulja, a na vrh cikle stavite malu grančicu ružmarina. Ovu malu granćicu ružmarina zapalite plamenom džepnog brenera, a kada plamen izgori i ružmarin ispuni svojim mirišljavim eteričnim dimom tjesteninu i zrak oko vas - možete započeti s objedom… Nek se vaša cijenjena nepca zabavljaju s ovom simfonijom okusa koja ih okružuje - dobar tek, dragi čitatelji - Vaš Outlaw…
Damjan Bistričić, u svijetu gastronomije poznatiji kao The Outlaw Chef, profesor je talijanistike, kuhar, chef de cuisine...
Svake subote The Outlaw Chef donosi vam novi recept u sklopu Gastro Specijala subotom samo na portalu Glasa Istre.
U svom kulinarskom izričaju primjenjuje "art brut" stil kuhanja, kojeg je ujedno i začetnik, a inspiraciju za svoje kulinarske kreacije nalazi upravo u likovnom smjeru "le art brut".
Na svom Instagram profilu svakodnevno objavljuje razne zanimljivosti i kulinarske savjete.