GASTRO SPECIJAL SUBOTOM

Škola kuhanja by The Outlaw Chef: "Spaghetti alla Coffee Racer"

| Autor: The Outlaw Chef


Jutarnje je vrijeme, espresso miriše svugdje oko mene. Sjedim za okruglim bankom u novim prostorima Glasa Istre s urednicom novina i nekolicinom novinara… ispijamo jutarnju kavu i pričamo, a o čemu drugom nego o hrani i drugim usputnim stvarima u životu.

Kaže meni šjora urednica, nakon što sam rekao da šaljem Alfu dalje u svijet i uzimam kao svoj novi "Outlaw Car" Clubmana: "Ej , sad biš trebao napisati oproštajni tekst od svoje Alfe i napraviti neki recept tome u čast… i tako… tu sam … ulovio sam se napisati i kreirati ovaj recept u čast svojoj staroj "Oldschool Alfi" koja me vjerno služila i novom "Coffee Raceru" Clubmanu… I baš dok sam u glavi pisao ovaj tekst i prebacio u rikverc u novom Clubmanu, prilikom parkiranja tu ispod stare smokve iza kuće… moje je misli prekinuo "istarski melos", čula se jedna roženica i sopila kako su "zasvirili po debelu i na tanko". Ali ubrzo sam shvatio ta to nisu bili roženica i sopila već da je to bio zvuk grebanja laka na mojem autu kojeg je proizvodila grana od smokve… Izašao sam iz auta i vidio ogrebotinu nešto deblju od ljudske kose i dugačku cca 7 ili 8 cm…

Ovako auto ima više karaktera… Tješio sam tako - sam sebe, dok sam na tražilici na netu gledao adrese onih koji uklanjaju ogrebotine na autu… a sad dragi moji čitatelji slijedi recept, dostojan svakog "Coffee Racera" i onih koji se tako osjećaju….

"Spaghetti alla Coffe Racer""Spaghetti alla Coffee Racer"

Sastojci za jednu osobu:

  • 12 dkg spaghetta
  • 25 dkg naranče
  • 7 listova sviježeg bosiljka
  • 10 dkg badema
  • 1 ljuti feferon
  • 1 manja glavica luka ljutike
  • jušna žlica livadnog meda
  • pola čajne žličice ljute soli (objasnit ću u tekstu kako sam ju napravio)
  • pola žlice maslinovog ulja
  • 2-3 svježa limunova lista

Priprema: 

Uzmite pet do šest crvenih ljutih feferona, razrežite ih pa im izvadite koštice. Zatim ih stavite u duboki tanjur s krupnom morskom soli da odstoje jedan dan na suncu, a onda u toj soli još tri dana u frižideru.

Nakon toga, lagano ih istresite od soli pa ih stavite u malu staklenku s maslinovim uljem i cca sedam sviježih listova bosiljka i nek tako odstoje još tri dana. Onu sol u kojoj ste držali zatrpane ljute feferone nemojte bacati. Stavite ju u manju staklenku i "čestitam, dragi čitatelju dobili ste svoju ljutu sol s blagim okusom feferona koju možete koristiti kroz razna jela - moj izum koji Vam poklanjam.

Nakon tri dana izvadite jedan feferon iz teglice i maslinova ulja, razrežite ga na trakice i nek čeka kraj izvedbe ovog jela… Njegova je uloga ključna, dok aromatizirano ulje iz staklenke (jednu jušnu žlicu) možete koristiti u ovom jelu dok pravite šalšu od naranče i nekoliko kapi za kuhanje spaghetta u slanoj vodi.

Oštrim kuhinjskim nožem izrežite naranču na kockice, a luk ljutiku na tanke kolutiće. U tavu na srednje jakoj vatri na zagrijanome maslinovom ulju stavite pržiti luk ljutiku i naranču koju ste narezali na kockice. Nakon par minuta prženja kada se naranča i luk ljutika stope u jednu kompaktnu gustu masu dodajte cca 7 sviježih listova bosiljka, pola čajne žličice ljute soli i pržite ih još  nekih 60 sekundi pa maknite s izvora topline.

Na suhoj manjoj vrućoj tavi istostirajte na nekoliko minuta bademe. U loncu sa slanom vrelom vodom stavite kuhati spaghette, pet minuta prije kraja kuhanja dodajte 2-3 svježa limunova lista da puste preko vode blagu citrusnu aromu u spaghette.

Slaganje tanjura:

Prvo na dno velikog ravnog tanjura stavite veliku žlicu šalše od naranče pa onda na nju položite spaghette. Zatim po spaghettima mjestimice žlicom stavite još šalše od naranče. Sa lijeve i desne strane po spaghettima postavite tostirane bademe. Po sredini spaghetta postavite naš ljuti feferon koji je odstajao tri dana u maslinovom ulju i bosiljku pa ste ga onda narezali na trakice.

Dobar vam tek dragi ljudi… Uživajte u blagim kiselkasto, gorkasto, slankasto ljutkastim okusima koji se međusobno nadopunjuju i isprepliću na vašem cijenjenom nepcu. To su okusi Mediterana.

The Outlaw Chef

Damjan Bistričić, u svijetu gastronomije poznatiji kao The Outlaw Chef,  profesor je talijanistike, kuhar, chef de cuisine...

Svake subote The Outlaw Chef donosi vam novi recept u sklopu Gastro Specijala subotom samo na portalu Glasa Istre.

U svom kulinarskom izričaju primjenjuje "art brut" stil kuhanja, kojeg je ujedno i začetnik, a inspiraciju za svoje kulinarske kreacije nalazi upravo u likovnom smjeru "le art brut".

Na svom Instagram profilu svakodnevno objavljuje razne zanimljivosti i kulinarske savjete

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom