KUHAJTE S GLASOM ISTRE

Recept dana: Originalni recept za sicilijansku caponatu, vrlo intenzivno jelo bogato okusima

| Autor: Šarlota Brnčić
(Pexels)

(Pexels)


Caponata je ukusan prilog od povrća tipičan za Siciliju. Svojevrstan gulaš s patlidžanima, rajčicama, kaparima i pinjolima koji se može poslužiti i kao predjelo.

Patlidžani se najprije prže, a potom uranjaju u slatko-kiselkasti umak nepogrešivog okusa.

Sastojci:

  • 1 kg patlidžana
  • 250 g luka
  • 200 g maslina
  • 50 g pinjola
  • 60 g octa
  • 40 g koncentrata od rajčice
  • 400 g celera
  • 200 g rajčice
  • 50 g kapara
  • 60 g šećera
  • 3 žlice maslinovog ulja
  • ulje od kikirikija za prženje
  • nekoliko listova bosiljka

Priprema: 

Luk narežite na kolutiće, celer na srednje velike komade, rajčicu na četvrtine te masline. Držite sve po strani.

Tostirajte pinjole u tavi dokne porumene, ali ne zagore.

Patlidžane narežite na kockice i popržite ih na dosta ulja. Ocijedite ih kad porumene i ostavite da se osuše na upijajućem papiru.

U jako velikom loncu zagrijte tri žlice ulja pa dodajte luk. Kad uvene dodajte celer. Pustite da upije okuse prije nego što dodate kapare, masline, pinjole i rajčice.

Pokrijte poklopcem i ostavite da lagano kuha dvadesetak minuta.

Sada možete pripremiti slatko-kiselo preljev. Otopite koncentrat od rajčice i šećer u octu. Pažljivo promiješajte da se sastojci sjedine.

Umak ulijte u lonac u kojem ste kuhali luk.  Neka ispari alkohol iz octa.

Ugasite vatru i dodajte pržene patlidžane. Dodajte dosta svježeg bosiljka i ostavite caponatu da odstoji nekoliko sati ili još bolje preko noći.

Sutradan je još ukusnija.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter