Kišno je i oblačno jutro, napokon da malo pada kiša. I to je jednako lijepo poput sunčanog dana… U kišnome danu ima neke profinjenosti i otmjenosti … Zagledao sam se u svoj kišobran, kojeg sam izvukao iz prtljažnika svojeg “caffe racera”. Zelene je boje s nacrtanim kapljicama kiše po njemu. Gledajući tako dizajn nacrtane kapljice kiše zaključujem sljedeće…
S nekoliko centimetara udaljenosti… Ta kap kiše nacrtana na platnu kišobrana zapravo i nije kap: to je kombinacija bijele boje, sivkaste boje i nekoliko tonova svijetlo zelene boje omeđene tamno zelenom bojom kišobranskog platnenog svoda. Ako udaljim svoje lice i gledam već od petnaestak centimetara udaljenosti moj mozak onda zaključi da to ima oblik i boju koje podsjećaju na kap vode i prevede to u mojem umu da se zapravo radi o kapljici kiše. To zapravo nije realno. Tko zna koliko mi kao ljudska vrsta takvih stvari vidimo u svojoj okolini života a da nisu realni...
A ja sad uz ritmičko udaranje kapi kiše koja pada s neba po mojem kišobranu ne mogu a da se ne zapitam kako bih ja ovu kombinaciju boja na kišobranu pretvorio u neko “Le Art Brut Cuisine” jelo. I onda, krenimo… Tu kombinaciju bijelih, svijetlo zelenih i sivih tonova ne bih u svojem mozgu preveo kao kapljicu vode, nego bih ju isto tako mogao prevesti kao bobicu svijetlog stolnog grožđa. Dakle centar ili ti sredinu jela imam. Oko te bobice mogao bih složiti na primjer skuhane spaghette a po njima bih pobacao nekakvu kombinaciju šalše od paprike i patlidžana a sve bih to još radi dodatnog gušta svježine poprskao s umakom od sirovog grožđa, cvijeta morske soli i papra… Dakle što čekamo, bacimo se u praktičnu provjeru, odnosno kuhanje i spravljanje ovog recepta… Saznajmo o kakvim je okusima ovdje riječ…
Za umak:
Za šalšu:
U mužar ubacite cca pola šake bobica bijelog stolnog grožđa, jednu jušnu žlicu maslinovog ulja, jednu čajnu žličicu livadnog meda, trećinu čajne žličice cvijeta morske soli, pola čajne žličice crnog friško samljevenog papra. Sve ovo štapom mužara gnječite dok ne dobijete kompaktnu smjesu. Dobivenu kompaktnu smjesu procijedite kroz cjediljku u manju zdjelu i ostavite da odstoji.
Crvenu, zelenu i žutu papriku oštrim kuhinjskim nožem nasjeckajte na tanke trakice. Luk ljutiku narežite na tanke kolutiće. Patlidžan narežite na tanke štapiće (nešto manje od dimenzije prženih krumpirića ili ti pommesa). Mrkvu razrežite na pola pa onda na tanke kolitiće.
Gore navedeno i obrađeno povrće ubacite u tavu na vrelo maslinovo ulje na srednje jaku vatru . Dodajte još pola čajne žličice cvijeta morske soli i trećinu čajne žličice crnog friško samljevenog papra. Pržite cca pet minuta pa dodajte 1,5 dcl vode.
Na srednje jakoj vatri povrće dinstajte još nekih desetak minuta pa maknite s izvora topline.
U kipuću slanu vodu stavite kuhati spaghette. Nakon 8 do 9 minuta kada Spaghetti budu kuhani “al dente” maknite ih s izvora topline i procijedite ih.
Velikom vilicom ili kuhinjskom velikom pincetom namotajte spaghette pa ih stavite na tanjur. Po njima i oko njih kuhinjskom žlicom stavite povrtnu šalšu koji ste napravili a na vrh spaghetta stavite svježu bobicu stolnog grožđa.
Uzmite zatim zdjelicu sa sirovim umakom kojeg ste napravili od grožđa, pa čajnom žličicom “poprskajte” spaghette (cca 3 do 4 žličice)… I to je to… Krenite s konzumacijom ovog jela i dopustite da vam se jelo samo obrati, pišući simfoniju okusa po Vašem cijenjenom nepcu… Vaš Outlaw
Damjan Bistričić, u svijetu gastronomije poznatiji kao The Outlaw Chef, profesor je talijanistike, kuhar, chef de cuisine...
Svake subote The Outlaw Chef donosi vam novi recept u sklopu Gastro Specijala subotom samo na portalu Glasa Istre.
U svom kulinarskom izričaju primjenjuje "art brut" stil kuhanja, kojeg je ujedno i začetnik, a inspiraciju za svoje kulinarske kreacije nalazi upravo u likovnom smjeru "le art brut".
Na svom Instagram profilu svakodnevno objavljuje razne zanimljivosti i kulinarske savjete.