gastro specijal subotom

Škola kuhanja by The Outlaw Chef: Brunch alla space invaders

| Autor: The Outlaw Chef


Kada bi vas upitali, da bi uskoro moglo doći do "smaka svijeta" ili barem do znatne promjene u našoj civilizaciji i prirodi... Koje bi bilo vaše zadnje jelo za oproštaj od svega što poznajete? Što bi to bilo? I da li biste uopće imali apetita? ... Ja bih imao apetit...

Sjedim na udobnoj drvenoj stolici u svojem vrtu iza kuće u bližoj budućnosti udaljen 5 godina i 6 mjeseci od današnjeg dana. Ispred mene na drvenom stoliću na tamno sivome keramičkom tanjuru nalazi se jelo u kojem danas uživam: pljeskavica od junećeg mesa, patlidžana, luka vlasca, oplemenjena usitnjenim limunovim listom na prženoj tikvici i jabuci u umaku od limete i luka vlasca. Na površini svojeg nepca uživam u ispreplitanju , interakciji i "after efektu" eterike i okusa koje ispušta ovo jelo.

Povremeno gledam u nebo. Danas je taj dan. To već svi znaju. Pitanje je trenutka kada će u zemljinu orbitu ući ogroman cilindarski asimetričan leteći objekt. Ovaj su objekt teleskopi na našem planetu pratili zadnjih 6 godina. Skontali su ga teleskopi na Havajima i Čileu. Isprva su mislili da je riječ o nekakvom ogromnom meteoritu ili asteroidu, ali kada su vidjeli da povremeno mijenja smjer i brzinu ali se uvijek usmjeri prema našem planetu te nam je pomalo ali sigurno sve bliži shvatili su da je "vrag odnio šalu"...

Ustanovilo se da takav objekt dolazi iz orbite planeta koji je udaljen od našeg 12-ak svjetlosnih godina iz sustava "Alpha Centauri". Naši su sateliti i teleskopi otkrili puno svjetlosnih tragova na tom planetu. Analizom su zaključili da su ovi svjetlosni tragovi svijetla koja dolaze iz umjetnog izvora...

I dok uživam u ovom "božanskom jelu" u budućnosti, odmah tu u vrtu iza kuće, mislim si : "Objekt samo što nije ušao u zemljinu atmosferu. Ovaj je objekt asimetričnog oblika, a to je meni jako zanimljivo. Ja sam u svojoj knjizi koju pišem o "Art Brut Kuhinji" naveo da se "Art Brut Cuisine" temelji na asimetriji iako se velika većina u gastronomiji pa čak industrije i znanosti temelji na simetriji...

U Art Brut Kuhinji je izražena asimetričnost baš kao i na ovome letećem svemirskom objektu... Znači li to da je Art Brut Kuhinja usklađena i sa svemirskim silama? ... Hm... " Uskoro će iz ovog cilindrastog asimetričnog oblika na neki način početi izlaziti nekakva bića i pokušati ostvariti svoju prisutnost ovdje na zemlji.

Vi biste sad najvjerojatnije zamišljali bića svakakvih oblika koja ste viđali po filmovima, počevši od "malih sivih" s velikom glavom i buljavim metalik očima... Pa sve do "visokih i opakih" koji rigaju kiselinu i nekakva im zmija izlazi iz usta ... Kao onih u filmu "Alien"...

Ali morat ću vas razočarati i donekle šokirati sljedećom izjavom: iz ovoga će objekta iz kojeg će izaći više manjih objekata, izaći ljudi. Da, ljudi - oni koji su u svemu identični našem zemaljskom rodu. Jedino se razlikuju po sasvim drugačijoj psihi i logici. Što je sasvim normalno i logično s obzirom od kuda dolaze.

I eto mene opet nazad kod Vas u "ovome sadašnjem trenutku" , donosim Vam recept kojeg sam uživao "Sudnjeg Dana" u bliskoj budućnosti, a nazvao sam ga sasvim prikladno :"Brunch alla space invaders" ...

Brunch alla space invadersBrunch alla space invaders

Sastojci za jednu osobu

Za pljeskavicu:

  • 15 dkg junećeg buta
  • 4 dkg sira Grana Padano
  • 4 dkg luka ljutike
  • jedan svježi limunov list
  • 10 dkg patliđana
  • pola čajne žličice crnog friško samljevenog papra
  • pola čajne žlićice cvijeta morske soli

Za prilog:

  • Jedna tikvica, jedna jabuka (zlatni delišes)

Za umak:

  • Jedan sirovi žumanjak od jaja
  • 4 dkg luka vlasca
  • jušna i pol žlica maslinovog ulja
  • čajna žličica soka od limete
  • pola čajne žličice crnog friško samljevenog papra
  • trećinu čajne žličice cvijeta morske soli

Opis

U unaprijed zagrijanu pećnicu na 175 stupnjeva Celzijusa stavite peći jedan manji patlidžan. Pecite ga cca. 20 do 25 min, dok se vanjska korica lagano ne smežura a meso patlidžana iznutra omekša. Zatim patlidžan izvadite iz pećnice, razrežite ga uzduž na pola pa jušnom žlicom sastružite meso iz kožice (vidi video i fotografiju). Patlidžanovo meso koje ste sastrugali od kožice stavite u manju zdjelicu.

Juneći but, jednu manji odrezak od cca 15 dkg kojeg ste 6 sati prije ostavili u frižideru da odleži u maslinovu ulju, naribanoj limunovoj korici, cvijetu morske soli i papru - prvo oštrim nožem narežite na trakice pa ga dobro oštricom kuhinjskog noža usitnite. Tako usitnjeno meso stavite u zdjelicu u koju ste stavili meso patlidžana.

Oštricom noža usitnite pola glavice luka ljutika, pa i njega stavite u zdjelicu sa mesom i patlidžanom. Usitnite svježi limunov list (ne brinite pronaći ćete ga... gdje ima limuna ima i listova), njega isto ubacite u zdjelicu sa parmezanom, mesom i lukom. Sir Grana Padano naribajte na ribež na što sitnije i ubacite ga u zdjelu sa mesom, patlidžanom, lukom i limunovim listom.

U zdjelu sa usitnjenim mesom, patlidžanom, listom limuna... dodajte pola čajne žličice crnog friško samljevenog papra, pola čajne žličice cvijeta morske soli i pola jušne žlice maslinovog ulja. Sve ovo u zdjeli rukom dobro izmiješajte dok smjesa ne postane kompaktna. Oblikujte zatim rukom smjesu u kuglu pa na kuhinjskoj dasci tu "mesnatu kuglu" lagano pritisnite dlanom pa ćete dobiti oblik pljeskavice, ili ju jednostavno stavite u kalup za pljeskavice ako ga imate. Pljeskavicu ostavite par sati u frižideru da malo "očvrsne".

Tikvicu narežite uzduž na tanke filete, posolite ju prstohvatom soli... Pa ju par minuta sa svake strane (dok ne dobije mjestimice smećkaste tonove) pržite u plitkoj tavi na vrelom maslinovom ulju. Tikvicu zatim izvadite na tanjurić s kuhinjskim ubrusom da upije višak ulja.

Jabuku narežite na kolutiće, izvadite košćice pa ju pržite na vrelom maslinovom ulju par minuta sa svake strane (dok ne dobije smećkaste tonove) , pa ju maknite od izvora topline na tanjurić s kuhinjskim ubrusom da upije višak ulja.

Izdvojite žumanjak od bjelanjka. Žumanjak stavite u manju zdjelu. U tu istu zdjelu dodajte još, sitni nasjeckan luk vlasac, jušnu žlicu maslinovog ulja, čajnu žličicu soka od limete, pola čajne žličice crnog friško samljevenog papra, trećinu čajne žličice cvijeta morske soli. Ovo sve dobro izmutite vilicom dok ne dobijete čvrst kompaktan umak (vidi video).

U tavi na vrelom maslinovom ulju stavite pržiti našu pljeskavicu koju ste pustili par sati u frižideru pa zatim pola sata na sobnoj temperaturi. Pljeskavicu pržite na srednje jakoj vatri tri do četiri minute sa svake strane, sve dok mjestimice ne poprimi smećkaste tonove.

Slaganje tanjura

Na veliki plitki tanjur prvo posložite prženu tikvicu. Na prženu tikvicu posložite nekoliko kolutića od pržene jabuke. Na kolutiće jabuke položite pljeskavicu. Preko jednog dijela pljeskavice pa preko jabuke i tikvice prelijte naš umak od žumanjka, maslinovog ulja i luka vlasca...

I to je to... preostaje vam samo da sjednete za stol i uživate u svim guštima koje dovodi ovo jelo... Dobar Vam tek dragi ljudi... Vaš Outlaw...

The Outlaw ChefThe Outlaw Chef

Damjan Bistričić, u svijetu gastronomije poznatiji kao The Outlaw Chef,  profesor je talijanistike, kuhar, chef de cuisine...

Svake subote The Outlaw Chef donosi vam novi recept u sklopu Gastro Specijala subotom samo na portalu Glasa Istre.

U svom kulinarskom izričaju primjenjuje "art brut" stil kuhanja, kojeg je ujedno i začetnik, a inspiraciju za svoje kulinarske kreacije nalazi upravo u likovnom smjeru "le art brut".

Na svom Instagram profilu svakodnevno objavljuje razne zanimljivosti i kulinarske savjete.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter