Ilustracija (Pexels)
Congee se smatra ultimativnom kineskom hranom za dušu, a priprema se veoma jednostavno.
Za one koji ne znaju, radi se o vrsti rižine kaše koja se priprema na mnogo načina, a nama je za oko zapeo ovaj recept s piletinom i soja umakom.
Ako se osjećate avanturistički, recept donosimo u nastavku!
Prije svega, dobro isperite i ocijedite rižu.
Potom, stavite rižu u lonac s pilećim temeljcem i pustite da prokuha. Rižu dobro promiješajte, stružući po dnu posude da se ne zalijepi, zatim smanjite temperaturu i napola pokrijte posudu. Lagano kuhajte sat i pol do dva sata, miješajući svakih 15 minuta, dok se zrna ne otvore i ne dobijete gustu smjesu.
Pazite da se riža ne zalijepi za dno.
Pred kraj kuhanja, kada se temeljac sjedini s rižom i dobije konzistenciju zobenih pahuljica, lagano začinite solju po ukusu.
Poslužite congee s preljevom od soja umaka, mladog luka i đumbira te nekoliko kapi sezamova ulja po ukusu.