jedan od najprometnijih spomenika

Rimske vlasti razmatraju na jedno vrijeme ograničiti pristup fontani Trevi turistima

| Autor: Hina
Ilustracija (Pexels)

Ilustracija (Pexels)


Rimske gradske vlasti ograničit će pristup Fontani di Trevi, jednom od njegovih najprometnijih spomenika za vrijeme Jubilarne rimokatoličke svete godine 2025. u sklopu pilot projekta, koji bi mogao rezultirati i uvođenjem naknade za razgledavanje poznate rimske znamenitosti, rekao je u ponedjeljak gradonačelnik Rima Roberto Gualtieri.

Glavni talijanski grad priprema se za Svetu godinu ili Jubilej 2025., cjelogodišnji rimokatolički događaj, koji bi, kako se očekuje, mogao privući 32 milijuna turista i hodočasnika. 

Gualtieri je najavio i početak izvanrednog održavanja fontane u ponedjeljak kada će biti zaklonjena prozirnim pločama, no uskoro će radnici postaviti šetnicu u obliku potkove kojom će posjetitelji moći prolaziti, uživajući u neuobičajenim pogledu na ovu rimsku znamenitost. 

Prema aktualnim planovima, posjeti fontani trebali bi se omogućiti svima onima koji imaju prethodnu rezervaciju i fiksan termin posjeta, a prostoru oko fontane smjet će pristupiti samo ograničen broj ljudi.

"Rimljani će fontani vjerojatno moći pristupiti besplatno, a od turista bi se mogla tražiti simbolična svota od jedan ili dva eura", rekao je rimski vijećnik zadužen za turizam, Alessandro Onorato.

Turisti će i dalje moći baciti novčić u fontanu, što tradicionalno označava njihovu želju za povratkom u Vječni grad, kazao je Gualtieri.

Svrha ovog poteza nije prikupljanje novca, već bolja kontrola mnoštva turista koji svakodnevno posjećuju fontanu.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter