kuhajte s glasom istre

Recept dana: Juha od bundeve

| Autor: Glas Istre
Ilustracija (Pexels)

Ilustracija (Pexels)


S hladnijim danima dolazi i do veće želje za juhama, pogotovo onim gustim, da nas ugriju. Bundeva je jedan od simbola jeseni, bilo na tanjuru ili kao dekoracija doma, stoga je i logično da će se naći za stolom nemalo puta tijekom hladnih mjeseci. Danas vam donosimo recept za kremastu juhu od bundeve kojom ćete se ugrijati i ugodno iznenaditi nepce.

Sastojci za 4 osobe

  • 1,5 kg bundeve, očišćena i razrezana na četvrtine
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 2 žlice maslaca
  • 1 crveni luk
  • 1 l pilećeg ili povrtnog temeljca (više ako je potrebno)
  • 50 g grčkog jogurta
  • sol, papar

Priprema

Pećnicu pripremite zagrijavanjem na 200 stupnjeva, a lim za pečenje namastite uljem. Bundevu ogulite i narežite na manje komade pa stavite (u jednom sloju) na lim, poškropite maslinovim uljem i posolite. Bundevu pecite oko sat vremena, tj. dok ne omekša. Na pola pečenja promiješajte.

Dok se bundeva peče, na srednje jakoj vatri u velikom loncu otopite maslac pa ubacite sitno nasjecakni luk i pržite 4 do 5 minuta uz miješanje. U lonac potom dodajte ispečenu bundevu i temeljac, te posolite i popaprite po ukusu. Pustite juhu da zakuha, a onda ju maknite sa štednjaka.

Kako biste ju ispasirali, štapnim mikserom prođite kroz juhu te dodajte grčki jogurt i izmiješajte.

Dobar tek!

Izvor: Index recepti

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter