Vesna je počela s pripravljanjem zdravih slastica zbog svoje sada 17-godišnje kćeri Saše, koja je od rođenja alergičar. Za početak proljeće, podijelila je s našim čitateljima nekoliko recepta
Zdravi suhi kolači idealni za marendu uz čaj ili kavu
Puljanka Vesna Krajnović specijalistica je za zdrave slastice. Prije nekoliko godina pokrenula je obrt za praktičnu edukaciju u pripremi zdrave i posebne hrane pod nazivom ZDRAVO & POSEBNO. Obrt trenutno ne radi, ali Vesna je uvijek na raspolaganju za konzultacije i savjete. Vesna je počela s pripravljanjem zdravih slastica zbog svoje sada 17-godišnje kćeri Saše, koja je od rođenja alergičar. Za početak proljeće podijelila je s našim čitateljima nekoliko recepata.
Ističe da su zdravi i posebni suhi kolači idealni za marendu uz čaj ili kavu, a donosi i recepte za zdrave i posebne uskrsne slastice bez alergena.
U nedostatku žižula mogu se koristiti datulje, jer žižula je poznata i kao kineska datulja, jedna od najvažnijih biljaka tradicionalne kineske medicine, a i najrasprostranjenije je stablo u Kini. Žižula obiluje mineralima i vitaminima, potom i flavonoidima koji imaju umirujuća, antioksidativna, antiupalna i antitumorska svojstva. Jednako tako i datulja, ukoliko nije premazana glukozno-fruktoznim sirupom, pruža obilje nutrijenata zbog čega bi se svakodnevno trebala konzumirati.
Priprema: 500 gr voća (jabuke, kruške...) izmiksati u kašu. U kašu nasjeckati 250 gr žižula i tome dodati 250 ml soka od jabuka ili vode, 100 ml domaćeg maslinovog ulja, 75 grama muscovado light šećera.
Pomiješati suhe sastojke: 150 grama brašna (za bezglutensku varijantu preporučujem brašno od prosa), 100 grama zobenih pahuljica, 50 grama rogača, 2 čajne žličice praška za pecivo. Sjediniti mokre i suhe sastojke, izliti u pleh i peći 20-25 minuta na 180 stupnjeva Celzija.
Pariti 700 gr batata 15-ak minuta te potom batat pretvoriti u pire uz dodatak soli i dvije-tri jušne žlice maslinovog ulja. U pire od batata dodati 500 – 600 grama brašna i sve dobro umijesiti rukama te izraditi njoke. Njoke kuhati u puno slane vode u koju ste dodali malo ulja za kuhanje ili maslinovog, po želji. Nakon što se njoki podignu na površinu vode u kojoj se kuhaju, kuhati ih još 7 minuta. Na maslinovom ulju propržiti češnjak, količina po želji, te potom dodati nasjeckanu blitvu i sve zajedno prodinstati par minuta uz dodatak vode u kojoj se kuhaju njoki. Zatim blitvu, uz pomoć štapnog miksera, pretvoriti u umak uz dodatak vode od njoka prema potrebi. Kuhane njoke ubaciti u umak od blitve i pustiti da sve odstoji još 10-ak minuta.
Za izradu tijesta koje jako podsjeća na prhko tijesto koristila sam brašno od slanutka koje je bezglutensko brašno, bogato bjelančevinama i vrlo zahvalno za izradu prhkog tijesta.
Sastojci: 300 grama brašna od slanutka, dva "jaja" od lana (dvije jušne žlice mljevenog lana preliti s četiri žlice vode i jednom žlicom domaćeg jabučnog octa i pustiti desetak minuta da nabubri), 100 ml maslinovog ulja, sol.
U posoljeno brašno od slanutka prvo umiješati nabubreni lan te potom maslinovo ulje. Ukoliko je potrebno, dodavati malo po malo tople vode kako bi se umijesilo tijesto. Zamotati tijesto u prozirnu foliju i pustiti ga da odstoji u frižideru jedan sat. Obariti 500 grama blitve. Nasjeckati blitvu i u nju dodati nasjeckani češnjak (količina po želji), maslinovo ulje i sol, sve dobro promiješati. Tri četvrtine tijesta razvaljati prema plehu u kojem ćete peći, jednu četvrtinu ostaviti za izradu trakica. Možete tijesto i prepoloviti te jednu polovicu razvaljati za donju koru, a drugu polovicu za gornju koru, u tom slučaju izbušite gornju koru čačkalicom. U prethodno zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva Celzija pecite pitu 30-ak minuta.