(Snimila Nina Orlović Radić)
U zimskim mjesecima, kada su u Rovinju masovno zatvoreni svi ugostiteljski objekti i kada se na ulicama rijetko mogu susresti sugrađani, jedan objekt na rivi privlači pažnju. Osim oku i u iznimno lijepo uređenom interijeru koji privlači posjetitelje da uđu u trgovinu sladoleda iliti gelateriu, ista će ih svojom ponudom boja i mirisa, doslovno onemogućava da iz nje izađu praznih ruku.
Uostalom, kad uočite da u prosincu ili siječnju ispred slastičarskog pulta čeka dvoje, troje ili četvero ljudi jasno je da se alarm/znatiželja u glavi (u)pali. A da kupac popusti/poklekne u gelateriji nalazi se ne jedan, već deset slatkih i velikih kao i dva ljubazna i simpatična razloga.
Naime, brojka od deset odnosi se na izbor trenutno ponuđenih vrsta sladoleda u sezoni jesen/zima koji se proizvode ručno, znalački i zanatski. U slatkim kuglicama nema aditiva, glutena i umjetnih aroma i svi su napravljeni od prirodnih i sezonskih sastojaka.
No, u ovoj se, sada već omiljenoj rovinjskoj gelateriji, koja posluje čitavu godinu, tijekom ljeta može naći 22 različita okusa. Kako, saznajemo od simpatičnih prodavača, sladoled se proizvodi u Zagrebu i u njihovom se asortimanu nalazi čak 40 različitih okusa. Osim u Rovinju, ova se slastica (namjerno ne pišem ljetna) istog proizvođača može naručiti i u drugim gradovima Hrvatske. Ljetna nije, jer sladoled se jede i ljeti i zimi. Međutim, slastici kojoj je teško odoljeti u Rovinju je, nakon Medulina, cijena kuglice najniža.
Kada sam spomenula i druga dva, ne manja razloga za posjet sladoledarnici, mislila sam Gerarda Resurrecciova i Ieme P. Cabatana, osoblje rovinjskog butika »L’amore per il gelato«. Uz njihovu se ljubaznost i profesionalnost, u trenu zaboravlja na kilograme, te umjesto jedne naručuju barem dvije kuglice sladoleda. I ne zato što to osoblje napadno sugerira, već stoga što vam strpljivo objašnjavaju koji sastojci određenu kuglicu čine različitom od ostalih. A kad vam sve to i lijepo objasne, uz široki će osmijeh slegnut će ramenima i zaključiti: ne mogu vam više pomoći, sve kuglice su savršene!
S obzirom da ne odustajem i navaljujem, Gerardo će pokleknuti i reći da mu je najbolja bijela čokolada s bademovim listićima, dok će njegova kolegica Ieme prednost dati sladoledu pod nazivom »Flower milk« u kojem se nalaze i kapljice maslinovog ulja. Ono u čemu će se oboje složiti to je da kornet s mljevenim pistacijama i preljevom od čokolade - božanstven. Međutim, dodajmo tu su i brojni drugi zanimljivi okusi - poput karamele s cvijetom soli, breskve s ružmarinom ili pak jagode s mentom.
Naši sladoledari, također slažu se u nekoliko stvari. Prvo, da je hrvatski vrlo težak jezik, odnosno da im je prava zima u Rovinju, prelijepa.
- Jezik je prilično težak, ali polako napredujemo. Naučili smo nekoliko rečenica, učimo i dalje no, ono što je najvažnije jezik nam nije prepreka u komunikaciji pošto talijanski i engleski govore svi. S druge strane, oduševljeni smo našom prvom zimom u Rovinju, jer do sada ovakvu klimu nismo osjetili ni upoznali. Sve je nekako mirno, »zamrznuto« u vremenu i živi se laganim tempom.
Uz to, ako uzmete u obzir da radimo na najljepšem mjestu i lokaciji iz koje je potrebno samo podignuti pogled i vidjeti gradsku rivu s brodicama u luci, mislim da nismo mogli izabrati ljepše mjesto za rad i život, kaže Ieme, koja je deset godina radila u Abu Dhabiju, dok je mlađem Gerardu ovo prvi poslovni "izlazak" u svijet.
Oboje naime, dolaze s Filipina, a sudbina je odredila da se simpatični mladi ljudi i sunarodnjaci, preko agencije u Sloveniji, upoznaju i zaposle u Rovinju.