Ljeto je pri kraju… raspištoljimo se i razbahatimo malo više jer još malo i gotovo nema više ljeta dolazi nam jesen… dakle, nemoralno je svaki dan živjeti u luksuzu i tetošiti se kao ludi ali s vremena na vrijeme to je zdravo… priuštimo si nešto teško priuštivo, počastimo se nečim nesvakidašnjim, i ne grozimo se zbog toga nego uživajmo u tom trenutku zajedno s našim odabranim društvom, zapamtite svaki je trenutak kojeg proživljavate prolazan i neće se više nikada ponoviti, hoćete li trenutke provoditi u patnji, ljutnji, ljubavi ili sreći to ovisi o vama i o nikome drugome, niti o vašem poslodavcu, niti o vašem partneru niti o vašim radnicima… dakle, odaberimo hlapove, šampanjac, smijeh, dobru priču i odlično društvo… 3, 2,1… zakuhajmo… YHAAAAAAAA!
Sastojci za 6 persona:
Priprema:
Dva živa hlapa jačim škarama ili većim oštrim nožem razrežemo na četvrtine zajedno sa ljuskom, pa ih odmah ubacimo u veliku tavu na vrelo maslinovo ulje da se prže. Nakon cca 7 minuta ubacimo 1 dcl malvazije i dijelove hlapa okrenemo na drugu stranu da se peku, ubacimo 5 listova lovora, smanjimo vatru na srednje jako i dodamo još i 1 dcl vode, poklopimo poklopcem pa pustimo nekih 15-ak minuta da se dinsta.
U međuvremenu pomidor narežemo na kockice pa ga ubacimo u veću zdjelu, zatim poriluk i stabljike celera narežemo na kolutiće, smokve na polovice, listove lavande na trakice, a mrkvu na kose kolutiće, te otvaračem za konzerve otvorimo konzervu polpe od pomidora.
Nakon 15-ak minuta podignemo poklopac od tave u kojoj se dinstaju naši hlapovi, komade hlapova većom žlicom izvadimo na veći pleh te iz oklopa izvadimo njihovo meso manjom vilicom, pincetom i kliještima. U tavu i vodu u kojoj su se dinstali hlapovi ubacimo pomidor, celer, polpu od pomidora, jušnu žlicu meda, čajnu žličicu cvijeta morske soli, lavandu na trakice, sitno nasjeckane iglice ružmarina od jedne grančice, 7 dkg osmijeha na licu i pet smokvi razrezanih na pola pa ih dinstamo još nekih 20-ak minuta, te nakon toga ubacimo meso od hlapa i dinstamo na laganoj vatri još nekih 20 minuta.
U međuvremenu, zadnjih 7 minuta u kipućoj slanoj vodi skuhamo spaghette al dente, nakon 7 minuta ocijedimo ih od vode u kojoj su se kuhali i pomiješamo sa šugom od hlapa, povrća, smokvi i začina i VOILA! Dobar vam tek veselo društvo!
Damjan Bistričić, u svijetu gastronomije poznatiji kao The Outlaw Chef, profesor je talijanistike, kuhar, chef de cuisine...
Svake subote The Outlaw Chef donosi vam novi recept u sklopu Gastro Specijala subotom samo na portalu Glasa Istre.
U svom kulinarskom izričaju primjenjuje "art brut" stil kuhanja, kojeg je ujedno i začetnik, a inspiraciju za svoje kulinarske kreacije nalazi upravo u likovnom smjeru "le art brut".
Na svom Instagram profilu svakodnevno objavljuje razne zanimljivosti i kulinarske savjete.