GASTRO SPECIJAL SUBOTOM

ŠKOLA KUHANJA BY THE OUTLAW CHEF: Hlap alla Tork

| Autor: The Outlaw Chef


Ljeto je pri kraju… raspištoljimo se i razbahatimo malo više jer još malo i gotovo nema više ljeta dolazi nam jesen… dakle, nemoralno je svaki dan živjeti u luksuzu i tetošiti se kao ludi ali s vremena na vrijeme to je zdravo… priuštimo si nešto teško priuštivo, počastimo se nečim nesvakidašnjim, i ne grozimo se zbog toga nego uživajmo u tom trenutku zajedno s našim odabranim društvom, zapamtite svaki je trenutak kojeg proživljavate prolazan i neće se više nikada ponoviti, hoćete li trenutke provoditi u patnji, ljutnji, ljubavi ili sreći to ovisi o vama i o nikome drugome, niti o vašem poslodavcu, niti o vašem partneru niti o vašim radnicima… dakle, odaberimo hlapove, šampanjac, smijeh, dobru priču i odlično društvo… 3, 2,1… zakuhajmo… YHAAAAAAAA!

Hlap alla Tork

Sastojci za 6 persona:

  • 2 hlapa od cca 1,5 kg svaki
  • 0,50 kg celera u stabljici
  • 1 veći poriluk
  • 1,25 kg pomidora
  • 0,5 l limenka polpe od pomodora
  • 1,5 dcl maslinova ulja
  • čajna žličica cvijeta morske soli
  • 7 listova lavande
  • 5 listova lovora
  • grančica ružmarina
  • 1 dcl malvazije
  • jušna žlica livadnog meda
  • 0,5 kg mrkve
  • 7 dkg osmijeha na licu

Priprema:

Dva živa hlapa jačim škarama ili većim oštrim nožem razrežemo na četvrtine zajedno sa ljuskom, pa ih odmah ubacimo u veliku tavu na vrelo maslinovo ulje da se prže. Nakon cca 7 minuta ubacimo 1 dcl malvazije i dijelove hlapa okrenemo na drugu stranu da se peku, ubacimo 5 listova lovora, smanjimo vatru na srednje jako i dodamo još i 1 dcl vode, poklopimo poklopcem pa pustimo nekih 15-ak minuta da se dinsta.

U međuvremenu pomidor narežemo na kockice pa ga ubacimo u veću zdjelu, zatim poriluk i stabljike celera narežemo na kolutiće, smokve na polovice, listove lavande na trakice, a mrkvu na kose kolutiće, te otvaračem za konzerve otvorimo konzervu polpe od pomidora.

Hlap alla Tork

Nakon 15-ak minuta podignemo poklopac od tave u kojoj se dinstaju naši hlapovi, komade hlapova većom žlicom izvadimo na veći pleh te iz oklopa izvadimo njihovo meso manjom vilicom, pincetom i kliještima. U tavu i vodu u kojoj su se dinstali hlapovi ubacimo pomidor, celer, polpu od pomidora, jušnu žlicu meda, čajnu žličicu cvijeta morske soli, lavandu na trakice, sitno nasjeckane iglice ružmarina od jedne grančice, 7 dkg osmijeha na licu i pet smokvi razrezanih na pola pa ih dinstamo još nekih 20-ak minuta, te nakon toga ubacimo meso od hlapa i dinstamo na laganoj vatri još nekih 20 minuta.

U međuvremenu, zadnjih 7 minuta u kipućoj slanoj vodi skuhamo spaghette al dente, nakon 7 minuta ocijedimo ih od vode u kojoj su se kuhali i pomiješamo sa šugom od hlapa, povrća, smokvi i začina i VOILA! Dobar vam tek veselo društvo!

Damjan Bistričić aka The Outlaw Chef

Damjan Bistričić, u svijetu gastronomije poznatiji kao The Outlaw Chef,  profesor je talijanistike, kuhar, chef de cuisine...

Svake subote The Outlaw Chef donosi vam novi recept u sklopu Gastro Specijala subotom samo na portalu Glasa Istre. 

U svom kulinarskom izričaju primjenjuje "art brut" stil kuhanja, kojeg je ujedno i začetnik, a inspiraciju za svoje kulinarske kreacije nalazi upravo u likovnom smjeru "le art brut".

Na svom Instagram profilu svakodnevno objavljuje razne zanimljivosti i kulinarske savjete.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter