Ilustracija (Pexels)
Batat, nepravedno zanemarena namirnica može se iskoristiti na razne načine a jedan od njih je recept kojeg Vam danas donosimo - punjeni i pečeni batat. Priprema je jednostavna a rezultat je ukusan i hranjiv ručak, prenosi Index.hr.
Zagrijte pećnicu na 220 stupnjeva. Lim za pečenje obložite papirom za pečenje. Batat (s korom) skuhajte u kipućoj vodi. Kuhajte 20-ak minuta dok ne omekša. Batate prerežite po dužini na pola, ali nemojte skroz do kraja, već ih samo nježno rastvorite i poslažite na lim za pečenje. Pecite ih 15 minuta dok ne dobiju lijepu zlatnu boju.
U međuvremenu, na srednje jakoj vatri, zagrijte tavu. Ubacite mljeveno meso i miješajte drvenom kuhačom kako biste razbili eventualne grudice. Pržite meso 5 minuta. Otprilike 80 g umaka sačuvajte, a ostatak dodajte mesu, uključujući i grah te 80 ml vode. Kuhajte, povremeno miješajući, 5 minuta dok se smjesa ne lagano ne zgusne.
Batate napunite gotovim umakom s mesom te ih poškropite ostatkom meksičkog umaka.