Servirane srdele na savor (Arhiv Glasa Istre)
Konačno su nakon više od dva mjeseca stigle srdele na ribarnice. Ukoliko vam je nakon ručka ostalo prženih ribica ili ste kupili više nego što je potrebno, to je prilika da se od njih napravi savor. Ovo jelo kiselkastog okusa može u hladnjaku ostati nekoliko dana a da bude i dalje dobro i ispravno za konzumaciju.
Sastojci:
½ k svježih srdela
malo brašna
ulje za prženje
1 manji luk
2 -3 česna češnjak
papar, sol, list lovora, limun,
½ dcl octa ili vina
Postupak:
Srdele očistiti, oprati, uvaljati u brašno, ispržiti na vrućem ulju i posložiti u veću posudu. Na ulju popržiti luk izrezan na rezance, dodati krupno sjeckani češnjak, papar, sol, list lovora i grančicu ružmarina. Izmiješati, preliti octom i vinom i ostaviti malo da prokuha. Preliti preko srdela koje moraju sve biti potopljene u tekućini. Po vrhu posložimo kriške limuna i čuvamo u hladnjaku. Poslužuje se hladno kao malo jelo ili predjelo.