kuhajte s glasom istre

Recept dana: Slana torta od špinata

| Autor: Life
Ilustracija (iStock)

Ilustracija (iStock)


Slane torte možda na prvu i ne zvuče kao privlačna ideja, ali mogu biti odlično osvježenje svakodnevici. Možete ih praviti s bilo čime, a osim što su lijepog izgleda, odličnog su okusa. Tako vam danas donosimo recept za tortu od špinata koja je gotova za svega sat vremena, ne treba vam puno sastojaka a pogodna je i za vegetarijance.

Sastojci

  • 500 g svježeg špinata
  • 200 g lisnatog tijesta (kupovno ili domaće)
  • 1 manji luk, nasjeckan
  • 2 češnja češnjaka, zgnječena
  • 2 jaja
  • 150 g skute ili ricotte
  • 50 g naribanog sira (po izboru: cheddar, mozzarella, Grana Padano)
  • sol i papar po ukusu
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 1 žličica suhog origana (opcionalno)

Priprema

Priprema špinata: Na maslinovom ulju popržite luk i češnjak dok ne omekšaju. Dodajte špinat i pirjajte dok ne uvene i sav višak tekućine ispari. Posolite i popaprite po ukusu. Ostavite da se ohladi.

Priprema punjenja: U velikoj zdjeli pomiješajte ohlađeni špinat s jajima, sirom i kiselim vrhnjem ili ricottom. Dodajte origano (ako koristite) i sve dobro promiješajte dok ne dobijete ujednačenu smjesu.

Priprema tijesta: Lisnato tijesto razvaljajte na površini pobrašnjenoj s malo brašna. Stavite ga u prethodno nauljeni okrugli kalup za torte (ili kalup za pečenje) tako da tijesto pokrije dno i rubove.

Slaganje torte: Preko tijesta rasporedite pripremljenu smjesu od špinata. Poravnajte površinu. Tortu stavite u prethodno zagrijanu pećnicu na 180°C i pecite 25-30 minuta, dok tijesto ne postane zlatnosmeđe i hrskavo. Ostavite da se ohladi nekoliko minuta prije nego što je izvadite iz kalupa. Poslužite toplu ili hladnu.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter