Ilustracija (iStock)
Slane torte možda na prvu i ne zvuče kao privlačna ideja, ali mogu biti odlično osvježenje svakodnevici. Možete ih praviti s bilo čime, a osim što su lijepog izgleda, odličnog su okusa. Tako vam danas donosimo recept za tortu od špinata koja je gotova za svega sat vremena, ne treba vam puno sastojaka a pogodna je i za vegetarijance.
Priprema špinata: Na maslinovom ulju popržite luk i češnjak dok ne omekšaju. Dodajte špinat i pirjajte dok ne uvene i sav višak tekućine ispari. Posolite i popaprite po ukusu. Ostavite da se ohladi.
Priprema punjenja: U velikoj zdjeli pomiješajte ohlađeni špinat s jajima, sirom i kiselim vrhnjem ili ricottom. Dodajte origano (ako koristite) i sve dobro promiješajte dok ne dobijete ujednačenu smjesu.
Priprema tijesta: Lisnato tijesto razvaljajte na površini pobrašnjenoj s malo brašna. Stavite ga u prethodno nauljeni okrugli kalup za torte (ili kalup za pečenje) tako da tijesto pokrije dno i rubove.
Slaganje torte: Preko tijesta rasporedite pripremljenu smjesu od špinata. Poravnajte površinu. Tortu stavite u prethodno zagrijanu pećnicu na 180°C i pecite 25-30 minuta, dok tijesto ne postane zlatnosmeđe i hrskavo. Ostavite da se ohladi nekoliko minuta prije nego što je izvadite iz kalupa. Poslužite toplu ili hladnu.