(Foto: Getty Images)
Dobar tanjur tjestenine nikad vas neće iznevjeriti, a špageti carbonara uvijek su siguran izbor. Ovo brzo jelo od tjestenine apsolutni je klasik, a dodatni plus je što ga možete pripremiti od nekoliko osnovnih sastojaka iz kuhinje. Ako želite savladati autentičnu carbonaru, postoji nekoliko trikova koje biste trebali naučiti — ali postoji i jedan sastojak koji je apsolutno neizostavan ako želite podići svoje jelo na "višu razinu“.
Tradicionalno se špageti carbonara pripremaju s guancialeom, talijanskim sušenim svinjskim obrazom, poznatim i kao „cheek bacon“. Ovaj sušeni mesni proizvod daje jelu bogat okus zahvaljujući visokom udjelu masnoće u odnosu na meso. Iako guanciale možda nije uobičajen u Velikoj Britaniji, i dalje ga možete kupiti u mesnicama ili trgovinama specijaliziranim za talijanske ili kontinentalne proizvode, pa čak i u nekim supermarketima, poput Waitrosea.
Ako uspijete nabaviti guanciale, svakako ga uključite sljedeći put kada pripremate ovo jelo, piše Express, a prenosi N1. Osim tog ključnog sastojka, za pripremu tradicionalne carbone važno je koristiti samo žumanjke, bez dodavanja vrhnja – no za to je potrebna određena vještina. Srećom, ovaj recept s BBC Good Food stranice – Next Level Spaghetti Carbonara – naučit će vas svemu što trebate znati.
Prvo zagrijte tanjure u pećnici na niskoj temperaturi ili u mikrovalnoj.
U velikoj, plitkoj tavi zagrijte ulje, zatim pržite guanciale ili pancetu s češnjakom 10 minuta, ili dok se masnoća ne otopi, a meso ne postane zlatno i hrskavo. Izvadite i bacite češnjak te ugasite vatru.
U međuvremenu stavite veliki lonac posoljene vode da zakipi i skuhajte tjesteninu al dente, što je otprilike minutu manje nego što piše na pakiranju.
Dok se tjestenina kuha, umutite dva žumanjka u maloj zdjeli s prstohvatom soli.
Kuhane špagete pomoću kuhinjskih kliješta premjestite direktno u tavu s guancialeom, zajedno s malo vode koja se cijedi s tjestenine. Drvenom kuhačom promiješajte tjesteninu s masnoćom. Ako tava izgleda suho, dodajte malo vode od kuhanja i promiješajte. Nastavite dodavati vodu dok na dnu tave ne ostane malo tekućine.
Sada dolazi najvažniji dio – brzo umiješajte tučene žumanjke u tjesteninu i miješajte energično. Isperite zdjelu u kojoj su bili žumanjci s malo vode od tjestenine i dodajte i to. Zatim dodajte većinu parmezana i opet dobro promiješajte. Ako se smjesa počne zgrušavati ili postane previše gusta, samo dodajte još malo vode. Ako ste dodali previše, kratko vratite tavu na laganu vatru i miješajte.
Trebali biste dobiti glatki umak konzistencije vrhnja za kuhanje. Začinite s malo soli i mljevenog crnog papra.
Prebacite tjesteninu na prethodno zagrijane tanjure, pospite preostalim parmezanom i (ako koristite) dodajte po jedan sirovi žumanjak na vrh svakog tanjura. Posolite, popaprite i po želji pokapajte uljem od tartufa. Poslužite odmah.