KUHAJTE S GLASOM ISTRE

Recept dana: Pečena janjeća koljenica

| Autor: Glas Istre
Ilustracija (Pixabay)

Ilustracija (Pixabay)


"Savršeno pečena janjetina je pravo remek-djelo, a u ovom se receptu odlučujem za janjeću koljenicu, začinjenu s češnjakom i ružmarinom, što janjetini jamči sočnost i pun okus", piše Jamie Oliver u svojoj kuharici. Cijeli recept donosimo u nastavku.

Sastojci

Meso i krumpir

  • 2 kg janjeće koljenice
  • 1 glavica češnjaka
  • 15 g svježeg ružmarina
  • 1,5 kg krumpira
  • 1 limun
  • maslinovo ulje
  • sol i papar

Umak od mente

  • 1 vezica svježe mente
  • 1 žličica šećera
  • 3 žlice vinskog octa
  • malo tople vode
  • 1 prstohvat soli

Meso prvo izvadite iz hladnjaka sat vremena prije pečenja i ostavite da odstoji na sobnoj temperaturi. Pećnicu zagrijte na 200 stupnjeva i u nju stavite vatrostalnu posudu za pečenje krumpira na dno.

Očistite glavicu češnjaka pa tri režnja ogulite, a ostatak ostavite sa strane. Ružmarin grubo nasjeckajte, a krumpire ogulite i prerežite na pola.

Zgnječite oguljeni češnjak u zdjeli, dodajte mu nasjeckani ružmarin, naribajte koricu limuna i prelijte s malo maslinovog ulja, pa sve dobro promiješajte.

Meso začinite solju i paprom, a zatim marinadu od češnjaka i ružmarina dobro utrljajte u meso. Stavite meso na rešetke pećnice iznad posude za krumpir.

Krumpire kuhajte u kipućoj posoljenoj vodi 10 minuta, zatim ih ocijedite i ostavite da se osuše. Nježno ih promiješajte u cjedilu, a zatim ih vratite u posudu.

Dodajte im preostali ružmarin i češnjak, posolite i popaprite, a zatim ih prelijte s još malo maslinovog ulja. Prebacite krumpire u vruću posudu i stavite ih ispod janjetine da upiju sve sočne sokove.

Janjetinu pecite sat i 15 minuta ako volite slabije pečeno meso, ili sat i pol ako želite da bude malo jače pečena.

Dok se meso peče, napravite preljev od mente - sitno nasjeckajte listove mente i pomiješajte ih sa šećerom, solju, vodom i octom.

Kada je meso pečeno prema vašim željama, izvadite ga iz pećnice i ostavite da odstoji 15-ak minuta. Zarežite meso i poslužite uz pečeni krumpir, umak od mente i sezonsko povrće.

Dobar tek!

Izvor: Index.hr

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter