(Foto Glas Istre/Arhiv)
Kad zapuše bura tanjur jote zagrije tijelo i zamiriše kuću. Ovo jelo tako tipično za Istru, tako i za Trst i okolicu, priprema se uglavnom zimi. Recept je svugdje sličan, a razlika je u zapršci. Glavni su sastojci u svim varijantama kiseli kupus i fažol, a glavni začin češnjak.
Sastojci:
Priprema
Preko noći namočeni fažol kratko prokuhajte, ocijedite ga i ponovno stavite kuhati.
U posebnu posudu stavite kuhati oprani kiseli kupus i suha rebra.
Kada grah napola omekša, dodajte ga zajedno s tekućinom kupusu. Dodajte još lovorov list, papar, sol i zajedno nasjeckanu bijelu slaninu i češnjak u obliku pešta.
Nakon toga umiješajte krumpir narezan na kocke i dalje kuhajte dok sve ne omekša. Poslužite u svakom tanjuru i komadić mesa.