KUHAJTE S GLASOM ISTRE

RECEPT DANA: Istarska jota

| Autor: Glas Istre
(Foto Glas Istre/Arhiv)

(Foto Glas Istre/Arhiv)


Kad zapuše bura tanjur jote zagrije tijelo i zamiriše kuću. Ovo jelo tako tipično za Istru, tako i za Trst i okolicu, priprema se uglavnom zimi. Recept je svugdje sličan, a razlika je u zapršci. Glavni su sastojci u svim varijantama kiseli kupus i fažol, a glavni začin češnjak.

Sastojci:

  • 20 dkg fažola šarenog
  • ½ kg kiselog kupusa
  • 30 dkg krumpira
  • 40 dkg sušenih rebara ili drugog suhog mesa
  • 80 grama pancete
  • 3 - 4 češnja češnjaka
  • lovorov list

Priprema

Preko noći namočeni fažol kratko prokuhajte, ocijedite ga i ponovno stavite kuhati.

U posebnu posudu stavite kuhati oprani kiseli kupus i suha rebra.

Kada grah napola omekša, dodajte ga zajedno s tekućinom kupusu. Dodajte još lovorov list, papar, sol i zajedno nasjeckanu bijelu slaninu i češnjak u obliku pešta.

Nakon toga umiješajte krumpir narezan na kocke i dalje kuhajte dok sve ne omekša. Poslužite u svakom tanjuru i komadić mesa.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter






}