KUHAJTE S GLASOM ISTRE

RECEPT DANA: Tartiflette - brz, jeftin i zasitan francuski složenac od krumpira, sira i luka

| Autor: Glas Istre
Tartiflette (Foto: Pixabay)

Tartiflette (Foto: Pixabay)


U francuskoj kuhinji tartiflette se kroz povijest smatrao pravom delicijom, a posluživalo se u francuskim Alpama u posebnim prilikama. Zapravo je riječ o ukusnom složencu od krumpira, slanine, sira i luka koji možete pripremiti brzo i jednostavno i – bez puno prljavog posuđa.

 

Sastojci:

  • 1 kg krumpira
  • 2 glavice luka
  • 200 g slanine
  • 400 g sira reblochon (može i brie ili camembert ili nešto slično)
  • 200 ml vrhnja za kuhanje
  • 100 ml mlijeka
  • Sol
  • Papar
  • Maslac

 

Priprema:

Krumpir stavite kuhati u ljusci, skuhajte ga do pola.

Za to vrijeme luk i slaninu narežite na kockice, a vrhnje i mlijeko pomiješajte i začinite.

Prepržite slaninu, a masnoću dodajte smjesi od vrhnja i mlijeka i dobro promiješajte.

Krumpire narežite na kolute pa posložite u dublji pleh ili vatrostalnu posudu koje ste prije toga premazali maslacem.

Na krumpir stavite red luka i slanine pa prelijte mješavinom mlijeka i vrhnja, a na vrh svakog sloja stavite sir.

Ponavljajte postupak dok ne potrošite sve sastojke. Zadnji sloj treba biti preljev i sir.

Pecite oko pola sata na 180 stupnjeva.

Dobar tek!

Izvor

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter