KUHAJTE S GLASOM ISTRE

RECEPT DANA: Jednostavan, brz i kremasti umak od šampinjona

| Autor: Glas Istre
(Pixabay)

(Pixabay)


Receptura za ovaj umak dobro će vam doći u raznim prigodama - jer, osim što se vrlo brzo sprema te je cjenovno vrlo pristupačan za kućni budžet, umak od šampinjona može se servirati kao prilog uz razna jela - tjesteninu, meso ili pak se može servirati kao namaz.

Sastojci:

  • 500 g šampinjona
  • 1 kapula
  • 2 češna češnjaka
  • 1 dcl bijelog vina
  • 200 ml vrhnja za kuhanje
  • malo svježe pršemule (peršina)
  • sol
  • papar

 

Priprema:

Šampinjone očistite i narežite na ploške, te zatim nasjeckajte na sitno kapulu.

U dubljoj tavi zagrijte maslinovo ulje i kratko popržite usitnjeni češnjak, pa dodajte nasjeckanu kapulu i dinstajte je dok ne dobije zlatnu boju.

Dodajte nasjeckane šampinjone, i dinstajte ih 10-ak minuta, dok ne omekšaju i ispuste tekućinu. Tada dodajte 1 dcl bijelog vina, i dinstajte dok sva tekućina ne ispari.

Začinite solju i paprom i dodajte vrhnje za kuhanje.

Kuhajte još 5 minuta, dok se svi sastojci ne povežu u kompaktni, kremasti umak.

Kad je gotovo, pospite umak sitno nasjeckanom pršemulom.

Ovaj umak možete servirati uz paštu ili njoke, ili pak poslužite kao prilog uz pečeno meso (preporučamo uz brzo pečene filete pilećih prsa).

Ako vam preostane umaka - bez brige, odličan je i hladan - možete ga jesti kao namaz uz tost ili krekere.

Dobar tek!

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter