Ilustracija (Pixabay)
Lazanje s tikvom i kobasicama savršena su kombinacija jesenskih okusa i bogate, kremaste teksture. Ovo jelo spaja slatkoću tikve s aromatičnim kobasicama, dok bešamel i dvije vrste sira daju dodatnu sočnost i punoću.
Iako zahtijeva nešto više vremena za pripremu, rezultat je slojevita poslastica koja će oduševiti cijelu obitelj. Idealan je izbor za obilan ručak ili posebnu večeru.
Za pripremu lazanja s bundevom i kobasicama počnite s umakom. Ogulite i sitno narežite luk koji ćete dinstati u dubokoj tavi na malo ulja. Kobasicama uklonite opnu te ih izmrvite te ih dodajte na luk.
Kada se zaprži podliti bijelim vinom te kad alkohol ispari dodati pelate i koncentrat od rajčice. Pomiješati, posoliti, popapriti te kuhati poklopljeno na laganoj vatri dvadesetak minuta. U međuvremenu pripremite bešamel.
U loncu na laganoj vatri otopite maslac, dodajte brašno i kratko popržite na laganoj vatri dok ne porumeni. Uliti vruće mlijeko i dobro promiješati. Začiniti solju i muškatnim oraščićem. Bešamel treba biti dosta tekuć. Gotov umak s kobasicama na kraju posuti sjeckanim peršinom. Tikvu oguliti i narezati na vrlo tanke ploške.
U posudu dimenzija 30 x 20 cm namazati sloj bešamela, staviti sloj tjestenine, zatim umak, narezanu bundevu, mocarelu narezanu na kockice i naribani grana padano. Pokapati bešamelom te slagati istim redom dok se svi sastojci ne potroše. Na kraju preliti bešamelom i posuti parmezanom. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva 40 minuta. Kada su pečene, pustite ih 10 minuta pa poslužite.
Dobar tek!