KUHAJTE S GLASOM ISTRE

Recept dana: Lazanje s tikvom i kobasicama

| Autor: Ana Braškić
Ilustracija (Pixabay)

Ilustracija (Pixabay)


Lazanje s tikvom i kobasicama savršena su kombinacija jesenskih okusa i bogate, kremaste teksture. Ovo jelo spaja slatkoću tikve s aromatičnim kobasicama, dok bešamel i dvije vrste sira daju dodatnu sočnost i punoću.

Iako zahtijeva nešto više vremena za pripremu, rezultat je slojevita poslastica koja će oduševiti cijelu obitelj. Idealan je izbor za obilan ručak ili posebnu večeru.

Sastojci za šest osoba

  • 220 g tjestenine lazanje
  • 580 g tikve (butternut ili hokaido)
  • 120 g mocarele
  • 120 g sira grana padano
  • 370 g svježih kobasica
  • 400 g pelata
  • 1 kapula
  • 1 žlica koncentrata od rajčice
  • 1,5 dl bijelog vina
  • maslinovo ulje
  • sol, papar
  • peršin
  • 100 g maslaca
  • 100 g brašna
  • 1 l mlijeka
  • muškatni oraščić, sol

Priprema

Za pripremu lazanja s bundevom i kobasicama počnite s umakom. Ogulite i sitno narežite luk koji ćete dinstati u dubokoj tavi na malo ulja. Kobasicama uklonite opnu te ih izmrvite te ih dodajte na luk.

Kada se zaprži podliti bijelim vinom te kad alkohol ispari dodati pelate i koncentrat od rajčice. Pomiješati, posoliti, popapriti te kuhati poklopljeno na laganoj vatri dvadesetak minuta. U međuvremenu pripremite bešamel.

U loncu na laganoj vatri otopite maslac, dodajte brašno i kratko popržite na laganoj vatri dok ne porumeni. Uliti vruće mlijeko i dobro promiješati. Začiniti solju i muškatnim oraščićem. Bešamel treba biti dosta tekuć. Gotov umak s kobasicama na kraju posuti sjeckanim peršinom. Tikvu oguliti i narezati na vrlo tanke ploške.

U posudu dimenzija 30 x 20 cm namazati sloj bešamela, staviti sloj tjestenine, zatim umak, narezanu bundevu, mocarelu narezanu na kockice i naribani grana padano. Pokapati bešamelom te slagati istim redom dok se svi sastojci ne potroše. Na kraju preliti bešamelom i posuti parmezanom. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva 40 minuta. Kada su pečene, pustite ih 10 minuta pa poslužite.

Dobar tek!

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter