Blagdanski ručak

Donosimo recepte poznatih svjetskih kuhara za savršeno sočno pečeno pile

| Autor: Life Native Team
(Foto: iStock)

(Foto: iStock)


Blagdanske tradicije razlikuju se od obitelji do obitelji, ali jedno je zajedničko svima – ukusan ručak kojeg će obožavati i oni najmlađi, i oni najstariji.

Jedno od najpopularnijih jela ne samo tijekom blagdana već i tijekom svih nedjelja u godini, svakako je pečeno pile koje uz odgovarajući prilog poput hrskavih krumpirića, pečenog povrća i salate, stvara harmoniju skladnog okusa bogatih nutritivnih vrijednosti.

Iako smo svi barem jednom ispekli pile, ne škodi provjeriti savjete svjetskih chefova koji jamče da će pečeno pile biti sočno, hrskavo i ukusno uz svega nekoliko sastojaka.

U nastavku donosimo tri recepta iz kuhinje Jamieja Olivera, Gordona Ramseyja i Thomasa Kellera.

Jamie Oliver

Jednostavan recept za pečenu piletinu pronašli smo u kuhinji Jamieja Olivera, a kao rezultat pripreme mesa na ovaj način, dobit ćete sočno meso i hrskavu koricu.

Sastojci

  • 1 pile
  • 2 luka srednje veličine
  • 2 mrkve
  • 2 štapića celera
  • 1 režanj češnjaka
  • maslinovo ulje
  • 1 limun
  • začinsko bilje (ružmarin, timjan, lovor)

Priprema

Pile je potrebno držati na sobnoj temperaturu pola sata prije pečenja. Zagrijte pećnicu na 240°C. Operite i nasjeckajte povrće pa u sredinu posude za pečenje stavite povrće i začine, a zatim sve polijte maslinovim uljem.

Malo ulja nanesite i na pile, a zatim ga začinite sa soli i paprom. Pile potom stavite na povrće u posudi za pečenje.

Pažljivo iscijedite limun preko mesa, a po želji ga možete staviti i u samo pile, zajedno sa začinima.

Stavite posudu za pečenje u pećnicu, a zatim smanjite grijače na 200°C. Pustite pile da se peče sat vremena i 20 minuta.

Ako uz pile kao prilog radite povrće i krumpir, sada je vrijeme da se bacite na njihovu pripremu i stavite ih u pećnicu za posljednjih 45 minuta pečenja.

Nakon pola sata, provjerite pile i ako izgleda suho, dodajte malo vode da ne bi zagorilo.

Kada je pile pečeno, izvadite posudu za pečenje i ostavite da se hladi 15 minuta tako što ćete ga poklopiti aluminijskom folijom.

Foto: iStock

Gordon Ramsey

U kulinarskom svijetu Gordona Ramseyja, pronašli smo recept za piletinu punjenu slanutkom i chilli papričicama, a slavni kuhar preporučuje da se uz ovaj obrok, posluži zelena salata.

Sastojci

  • 1 pile
  • svežanj estragona
  • 200 g maslaca na sobnoj temperaturi
  • 3 režnja češnjaka
  • maslinovo ulje
  • sol i papar

Za punjenje

  • 400 grama slanutka (ispranog i osušenog)
  • 2 chilli papričice
  • 1 limun (iscijeđen)
  • 3 grančice timijana

Priprema

Zagrijte pećnicu na 200 °C i začinite unutrašnjost pileta. U zdjeli pomiješajte maslac i estrogen dok se ne sjedine pa začinite s paprom i soli. Opustite kožu na pilećim prsima s pomoću prstiju i potom unutra dodajte smjesu od maslaca i estragona dok se ravnomjerno ne rasporedi.

Punjenje ćete napraviti tako što ćete u zdjeli smiješati slanutak i chilli papričice, limunov sok, timijan i malo maslinovom ulja. Dobro promiješajte i potom s pomoću žlice napunite pile.

U posudu za pečenje stavite nasjeckani češnjak, a na potom na njega i pile. Polijte sve maslinovim uljem. Začinite pile izvana sa soli i paprom, a zatim pecite 10-15 minuta dok ne postane zlatne boje.

Potom smanjite temperaturu na 180 °C i nastavite peći sat i 15 do sat i 30, dok pile ne postane zlaćane boje.

Pile stavite na topli pladanj i poklopite aluminijskom folijom te pustite da odstoji desetak minuta.

Foto: iStock

Thomas Keller

Iz kuhinje Thomasa Kellera stiže jednostavan recept za ukusno pile marinirano u svega nekoliko začina.

Sastojci

  • 1 pile
  • sol i svježe mljeveni crni papar
  • 2 žličice mljevenog timijana
  • neslani maslac
  • senf

Priprema

Zagrijte pećnicu na 230 stupnjeva.

Isperite pile u hladnoj vodi, a zatim ga dobro osušite papirnatim ručnicima, iznutra i izvana.

Unutrašnjost pileta posolite i popaprite, a zatim ga namjestite uzicom da se ravnomjernije ispeče.

Pile dobro posolite tako da ima jednoličan premaz koji će rezultirati hrskavom, slanom i aromatičnom koricom. Ako dobro začinite, moći ćete razaznati sol zapečenu na hrskavoj kožici nakon što izvadite pile iz pećnice.

Začinite po želji paprom.

Stavite pile u posudu za pečenje i kada se pećnica zagrije, stavite ga u pećnicu.

Pecite dok ne bude gotovo za što će trebati oko 50 do 60 minuta.

Izvadite iz pećnice i dodajte timijan u posudu. Premažite piletinu sokovima od pečenja i timijanom te ostavite 15 minuta na dasci za rezanje.

Premažite meso maslacem. Poslužite sa senfom sa strane i jednostavnom zelenom salatom po želji.

Foto: iStock

Zlatni savjet svih kuhara

Iako je svaki predloženi recept poseban na svoj način, sva tri kuhara imaju jednu zajedničku namirnicu koju konstantno naglašavaju, a to je pile koje nije tretirano antibioticima. 

Našem tržištu kao proizvođač koji beskompromisno odbija uporabu antibiotika ističe se Perutnina Ptuj PIPO, koja je prva na hrvatskom tržištu u kategoriji mesa zaslužila oznaku Antibiotic free.

Isti je jamac da da pilići nikada nisu primili bilo koju vrstu antibiotika u bilo kojoj fazi svog životnog ciklusa, upravo zbog toga što Perutnina Ptuj PIPO kao temeljne vrijednosti ističe zdravlje i dobrobit potrošača.

Kada na policama trgovina tražite meso koje nije tretirano antibioticima, potražite liniju Međimursko pile, što je meso životinja koje nikada nisu došle u kontakt s antibioticima i konzumiraju potpuno prirodnu prehranu što je kombinacija koja jamči vrsnu i kvalitetnu namirnicu što na obiteljske stolove dolazi kao zdrava i ukusna, lokalno proizvedena hrana.

*Sadržaj nastao u suradnji s partnerom Perutnina Ptuj.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter