(Foto: iStock)
Blagdanske tradicije razlikuju se od obitelji do obitelji, ali jedno je zajedničko svima – ukusan ručak kojeg će obožavati i oni najmlađi, i oni najstariji.
Jedno od najpopularnijih jela ne samo tijekom blagdana već i tijekom svih nedjelja u godini, svakako je pečeno pile koje uz odgovarajući prilog poput hrskavih krumpirića, pečenog povrća i salate, stvara harmoniju skladnog okusa bogatih nutritivnih vrijednosti.
Iako smo svi barem jednom ispekli pile, ne škodi provjeriti savjete svjetskih chefova koji jamče da će pečeno pile biti sočno, hrskavo i ukusno uz svega nekoliko sastojaka.
U nastavku donosimo tri recepta iz kuhinje Jamieja Olivera, Gordona Ramseyja i Thomasa Kellera.
Jednostavan recept za pečenu piletinu pronašli smo u kuhinji Jamieja Olivera, a kao rezultat pripreme mesa na ovaj način, dobit ćete sočno meso i hrskavu koricu.
Pile je potrebno držati na sobnoj temperaturu pola sata prije pečenja. Zagrijte pećnicu na 240°C. Operite i nasjeckajte povrće pa u sredinu posude za pečenje stavite povrće i začine, a zatim sve polijte maslinovim uljem.
Malo ulja nanesite i na pile, a zatim ga začinite sa soli i paprom. Pile potom stavite na povrće u posudi za pečenje.
Pažljivo iscijedite limun preko mesa, a po želji ga možete staviti i u samo pile, zajedno sa začinima.
Stavite posudu za pečenje u pećnicu, a zatim smanjite grijače na 200°C. Pustite pile da se peče sat vremena i 20 minuta.
Ako uz pile kao prilog radite povrće i krumpir, sada je vrijeme da se bacite na njihovu pripremu i stavite ih u pećnicu za posljednjih 45 minuta pečenja.
Nakon pola sata, provjerite pile i ako izgleda suho, dodajte malo vode da ne bi zagorilo.
Kada je pile pečeno, izvadite posudu za pečenje i ostavite da se hladi 15 minuta tako što ćete ga poklopiti aluminijskom folijom.
U kulinarskom svijetu Gordona Ramseyja, pronašli smo recept za piletinu punjenu slanutkom i chilli papričicama, a slavni kuhar preporučuje da se uz ovaj obrok, posluži zelena salata.
Zagrijte pećnicu na 200 °C i začinite unutrašnjost pileta. U zdjeli pomiješajte maslac i estrogen dok se ne sjedine pa začinite s paprom i soli. Opustite kožu na pilećim prsima s pomoću prstiju i potom unutra dodajte smjesu od maslaca i estragona dok se ravnomjerno ne rasporedi.
Punjenje ćete napraviti tako što ćete u zdjeli smiješati slanutak i chilli papričice, limunov sok, timijan i malo maslinovom ulja. Dobro promiješajte i potom s pomoću žlice napunite pile.
U posudu za pečenje stavite nasjeckani češnjak, a na potom na njega i pile. Polijte sve maslinovim uljem. Začinite pile izvana sa soli i paprom, a zatim pecite 10-15 minuta dok ne postane zlatne boje.
Potom smanjite temperaturu na 180 °C i nastavite peći sat i 15 do sat i 30, dok pile ne postane zlaćane boje.
Pile stavite na topli pladanj i poklopite aluminijskom folijom te pustite da odstoji desetak minuta.
Iz kuhinje Thomasa Kellera stiže jednostavan recept za ukusno pile marinirano u svega nekoliko začina.
Zagrijte pećnicu na 230 stupnjeva.
Isperite pile u hladnoj vodi, a zatim ga dobro osušite papirnatim ručnicima, iznutra i izvana.
Unutrašnjost pileta posolite i popaprite, a zatim ga namjestite uzicom da se ravnomjernije ispeče.
Pile dobro posolite tako da ima jednoličan premaz koji će rezultirati hrskavom, slanom i aromatičnom koricom. Ako dobro začinite, moći ćete razaznati sol zapečenu na hrskavoj kožici nakon što izvadite pile iz pećnice.
Začinite po želji paprom.
Stavite pile u posudu za pečenje i kada se pećnica zagrije, stavite ga u pećnicu.
Pecite dok ne bude gotovo za što će trebati oko 50 do 60 minuta.
Izvadite iz pećnice i dodajte timijan u posudu. Premažite piletinu sokovima od pečenja i timijanom te ostavite 15 minuta na dasci za rezanje.
Premažite meso maslacem. Poslužite sa senfom sa strane i jednostavnom zelenom salatom po želji.
Iako je svaki predloženi recept poseban na svoj način, sva tri kuhara imaju jednu zajedničku namirnicu koju konstantno naglašavaju, a to je pile koje nije tretirano antibioticima.
Našem tržištu kao proizvođač koji beskompromisno odbija uporabu antibiotika ističe se Perutnina Ptuj PIPO, koja je prva na hrvatskom tržištu u kategoriji mesa zaslužila oznaku Antibiotic free.
Isti je jamac da da pilići nikada nisu primili bilo koju vrstu antibiotika u bilo kojoj fazi svog životnog ciklusa, upravo zbog toga što Perutnina Ptuj PIPO kao temeljne vrijednosti ističe zdravlje i dobrobit potrošača.
Kada na policama trgovina tražite meso koje nije tretirano antibioticima, potražite liniju Međimursko pile, što je meso životinja koje nikada nisu došle u kontakt s antibioticima i konzumiraju potpuno prirodnu prehranu što je kombinacija koja jamči vrsnu i kvalitetnu namirnicu što na obiteljske stolove dolazi kao zdrava i ukusna, lokalno proizvedena hrana.
*Sadržaj nastao u suradnji s partnerom Perutnina Ptuj.