Kuhajte s Glasom Istre

Recept dana: Čokoladni brownie u obliku božićnog drvca

| Autor: Lucija Sučić
Ilustracija (Pexels)

Ilustracija (Pexels)


Kolači u obliku božićne jelke nešto su najslađe!

Prožeti toplim, sezonskim začinima, biti će idealan dodatak blagdanskom stolu, a odlična su ideja i za slatki poklon za vaše najmilije.

Najmlađi će u njima zasigurno uživati, a veoma ih je lako za napraviti. Recept donosimo u nastavku.

Sastojci

  • 150 g tamne čokolade (76% kakaovca), grubo nasjeckane
  • 150 g maslaca
  • 3 velika jaja
  • 125 g šećera
  • 1 žličica ekstrakta vanilije
  • korica i sok od 1 klementine
  • 3 žlice porta (ili kuhanog ili crnog vina)
  • četvrtina žličice mljevenog cimeta
  • prstohvat mljevenih klinčića
  • nekoliko puta nariban muškatni oraščić
  • 100 g glatkog brašna
  • četvrtina žličice praška za pecivo

Priprema

Zagrijte pećnicu na 180°C, a ako koristite opciju s ventilatorom, temperaturu postavite na 160°C.

Obložite dno i stranice okruglog kalupa promjera 23 cm papirom za pečenje.

Otopite čokoladu i maslac u posudi iznad lonca s vodom koja ključa, pazeći da zdjela ne dodiruje vodu (alternativno, čokoladu i maslac možete otopiti i u mikrovalnoj pećnici na niskoj temperaturi).

Miješajte dok se ne sjedine, maknite s pare i pustite jedno dvadeset minuta da se smjesa ohladi.

U velikoj zdjeli drvenom kuhačom istucite jaja, šećer i ekstrakt vanilije. Zatim umiješajte koricu i sok klementine, porto i začine dok se ne sjedine.

U posebnu zdjelu prosijte brašno, prašak za pecivo i pola žličice soli. Ulijte ohlađenu čokoladnu smjesu u umućena jaja i miješajte dok se ne sjedini i postane glatka, zatim umiješajte smjesu od brašna dok se ne sjedini.

Smjesu izlijte u lim i pecite 20-30 minuta dok se ne stegne na vrhu, a unutra ostane malo gnjecav. Ostavite da se potpuno ohladi u limu prije nego što ga izvadite iz kalupa.

Ohlađeni brownie kolač izrežite na 12 trokutastih dijelova u obliku stabla, a ako želite, možete odrezati zaobljene donje dijelove da biste dobili ravan rub.

Za glazuru za ukrašavanje

Pomiješajte 75 g šećera u prahu s 2 žličice vode, dodajte kap ili dvije više ako je potrebno da dobijete gustu, ali tekuću glazuru.

Nakapajte ili ju vucite preko trokuta kolačića u cik-cak uzorku.

Pospite posipom i umetnite čokoladni štapić da biste stvorili deblo.

Ostavite glazuru da odstoji najmanje 2 sata prije posluživanja.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter