Ilustracija (Pexels)
Kada je riječ o smanjenju rizika od raka, često razmišljamo o faktorima poput prehrane, genetike ili izloženosti suncu. Međutim, mnogi ne shvaćaju da jedna uobičajena navika, koju mnogi prakticiraju, može značajno povećati rizik od razvoja raka. Prema riječima stručnjaka, upravo je ova aktivnost povezana s najmanje sedam različitih vrsta raka, što ju čini jednim od najvećih izazova u borbi za zdraviji život, prenosi Index.hr.
"Pretjerana konzumacija alkohola povećava rizik za razne vrste raka čak sedmerostruko", upozorava hepatologinja i istraživačica dr. Bubu Banini za Parade. Najčešći oblici raka povezani s visokim unosom alkohola uključuju rak jetre, jednjaka, usne šupljine i grla, kolorektalni rak, rak gušterače te rak dojke.
Prema Američkom društvu za rak, alkohol uzrokuje šest posto svih slučajeva raka i četiri posto smrti povezanih s rakom. To znači da u grupi od 100 ljudi, njih šest obolijeva od raka zbog alkohola.
Alkohol doprinosi razvoju raka oštećujući stanice i mijenjajući hormone. Etanol, ključni sastojak alkohola, razgrađuje se u kancerogenu kemikaliju acetaldehid koja oštećuje DNK i ometa normalan rad stanica. Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) objašnjava da oštećene stanice mogu nekontrolirano rasti, što može dovesti do raka.
"Iako je u redu popiti jedno piće, ne postoji sigurna razina konzumacije alkohola", kaže dr. Banini. Osobe s genetskim predispozicijama ili kroničnim bolestima suočavaju se s još većim rizikom.
"Također, simptomi raka koje nikada ne biste smjeli ignorirati uključuju gastrointestinalne promjene, trajne kašljeve, glavobolje, bolove, promjene na koži, dojkama ili usnoj šupljini, kronični umor i neobjašnjiv gubitak težine", dodaje dr. Banini.
Ignoriranje osjećaja da nešto nije u redu, može biti kobno jer rana dijagnoza značajno povećava šanse za uspješno liječenje. Ako primijetite nešto neuobičajeno, važno je odmah se obratiti liječniku.