kuhajte s glasom istre

Recept dana: Čvarkuše

| Autor: Glas Istre
(Snimio Vjeran Žganec-Rogulja/Pixsell)

(Snimio Vjeran Žganec-Rogulja/Pixsell)


Tko ne voli čvarke? Dobro, možda i nisu po svačijem ukusu, no velik broj ljudi i dalje uživa u ovoj deliciji od svinjske masti. Dobra je stvar kod čvaraka što se mogu jesti na nekoliko načina - klasično, kako se i pripreme, u pašteti, a tu su i nezaobilazne pogačice sa čvarcima - čvarkuše. Danas vam donosimo recept upravo za njih.

Sastojci za deset porcija

Tijesto

  • 1 kg glatkog brašna
  • 500 ml mlijeka
  • 3 žlice šećera
  • kocka svježeg kvasca
  • 50 g svinjske masti (sobne temperature)
  • žličica soli
Punjenje
  • 250 g čvaraka
  • papar
  • jaje (za premazivanje)
  • 3 žlice kima (za posipanje)
  • svinjska mast (za premazivanje lima za pečenje)

Priprema

Na laganoj vatri zagrijte mlijeko da bude toplo, maknite s vatre i u njega izmrvite kvasac. U smjesu dodajte šećer i pričekajte 10-ak minuta dok se kvasac ne zapjeni. Kvasac ulijte onda u brašno, dodajte mast, posolite i umijesite tijesto koje ćete potom podijeliti na četiri dijela. Tako podijeljeno tijesto pokrijte krpom i ostavite pola sata da se digne.

Za nadjev, prvo sameljite čvarke da nastane glatka pasta i podijelite ju na tri dijela. Na pobrašnjenoj podlozi razvaljajte jedan od komada tijesta da bude debel oko pola centimetra i po cijeloj površini premažite pastu od čvaraka. Popaprite po ukusu. Ponovite postupak s još dva komada tijesta, dok će četvrti biti zadnji i na njega pasta neće ići.

Zadnji komad tijesta razvaljajte na debiljnu od 1,5 do 2 centimetra i oblikujte pogačice u željeni oblik (ako želite okrugle, možete koristiti čašu). U tankom sloju premažite lim za pečenje svinjskom masti i poslažite pogačice. Izmutite jaja i njima premažite vaše čvarkuše.

Pecite u pećnici zagrijanoj na 200 stupnjeva 15-20 moinuta ili dok pogačice ne dobiju zlatno-žutu boju.

Dobar tek!

Izvor: Index

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter