(Snimio Vjeran Žganec-Rogulja/Pixsell)
Tko ne voli čvarke? Dobro, možda i nisu po svačijem ukusu, no velik broj ljudi i dalje uživa u ovoj deliciji od svinjske masti. Dobra je stvar kod čvaraka što se mogu jesti na nekoliko načina - klasično, kako se i pripreme, u pašteti, a tu su i nezaobilazne pogačice sa čvarcima - čvarkuše. Danas vam donosimo recept upravo za njih.
Tijesto
Na laganoj vatri zagrijte mlijeko da bude toplo, maknite s vatre i u njega izmrvite kvasac. U smjesu dodajte šećer i pričekajte 10-ak minuta dok se kvasac ne zapjeni. Kvasac ulijte onda u brašno, dodajte mast, posolite i umijesite tijesto koje ćete potom podijeliti na četiri dijela. Tako podijeljeno tijesto pokrijte krpom i ostavite pola sata da se digne.
Za nadjev, prvo sameljite čvarke da nastane glatka pasta i podijelite ju na tri dijela. Na pobrašnjenoj podlozi razvaljajte jedan od komada tijesta da bude debel oko pola centimetra i po cijeloj površini premažite pastu od čvaraka. Popaprite po ukusu. Ponovite postupak s još dva komada tijesta, dok će četvrti biti zadnji i na njega pasta neće ići.
Zadnji komad tijesta razvaljajte na debiljnu od 1,5 do 2 centimetra i oblikujte pogačice u željeni oblik (ako želite okrugle, možete koristiti čašu). U tankom sloju premažite lim za pečenje svinjskom masti i poslažite pogačice. Izmutite jaja i njima premažite vaše čvarkuše.
Pecite u pećnici zagrijanoj na 200 stupnjeva 15-20 moinuta ili dok pogačice ne dobiju zlatno-žutu boju.
Dobar tek!
Izvor: Index