Pošto je većina ljudi sada kući, mnogi će se "bacit" na spremanje kolača, ali i druge vrste hrane. Kada već treba paziti na sve, onda pazimo da to budu zdravo, ukusno, relativno brzo za pripremiti i ne preskupo, jer u ovo doba treba biti pažljiv s potrošnjom
Mnogi su ljudi sada kući, a neki će se bacit na spremanje kolača i druge vrste hrane. Neka to budu zdravo, ukusno, relativno brzo za pripremiti i ne preskupo, jer u ovo doba treba biti pažljiv s potrošnjom. S druge strane, danas je sve više onih koji se okreću nekim specifičnim režimima prehrane.
Edukacija i knjiga
Vesna Krajnović specijalistica je za zdrave slastice. Pokrenula je prije nekoliko godina obrt za praktičnu edukaciju u pripremi zdrave i posebne hrane pod nazivom ZDRAVO & POSEBNO. Obrt sada ne radi, ali Vesna je uvijek na raspolaganju za konzultacije i savjete. Vesna je počela s pripravljanjem zdravih slastica zbog svoje kćeri Saše, koja je od rođenja alergičar.
Prva znanja o takvoj vrsti prehrane stekla je praveći slastice za svoju djecu, te kao samouka mama tražeći recepte i učeći o hrani. Potom je uslijedila prekvalifikacija za slastičara, specijalizacija za slastičara zdravih i posebnih slastica, a sve to nakon diplome na Hotelijerskom fakultetu u Opatiji, gdje je diplomirala na temu "Zdrava prehrana u zdravstveno-rekreacionom-turizmu". Prije pet godina objavila je knjigu "Alergija na hranu od stresa do sklada - Free slastice - slastice oslobođene alergena - funkcionalne slastice za svakoga".
Domaće namirnice
- U svojim jelovnicima preferiram namirnice iz ovih krajeva, dajući im prednost pred egzotičnim. Evo, do nedavno se smatralo da je proso nešto nevrijedno, a to je jedna od najboljih namirnica, najzdravijih. Zašto upotrijebiti neke egzotične bobice, nemam ništa protiv toga, ali kada imamo ciklu, jabuku, mrkvu, zašto ne napraviti sok ili smoothie od toga, zašto trošiti puno novaca na chia sjemenke kada sve što sadrže one, sadrže i sjemenke lana, a mi smo prema našem genetskom kodu predodređeni na lan, veli Krajnović.
Proso je pametan ugljikohidrat, a upravo zbog toga je vrlo pametno konzumirati ga barem dva puta tjedno, jer sadrži puno vlakana i nizak postotak šećera zbog čega ima i relativno nizak glikemijski indeks, za razliku od riže, što ga čini idealnom hranom za svakoga, a jako dobrom hranom za dijabetičare.
Namaz od slanutka
Ovo se u našoj kući jede na tjednoj bazi, pa tako jednako jedemo i sada. Za doručak bih preporučila taj namaz.
Sastojci:
200 g slanutka (namočiti 12-24 sata – držati u frižideru);
75 g sjemenki suncokreta;
3 jušne žlice maslinovog ulja;
2 jušne žlice domaćeg jabučnog octa ili 2 -3 jušne žlice soka od limuna;
2 česna češnjaka
sol
1/3 čajne žličice mljevenog korijandera
1/2 čajne žličice suhog mažurana
par listova lovora za kuhanje.
Priprema:
Slanutak namočiti u vodi 12 -24 sata, ovisno kakav je slanutak. Namočen slanutak se kuha 20 – 30 minuta, bez soli, s par listova lovora. Kada je kuhan, slanutak je potrebno procijediti, vodu od kuhanja sačuvati, a lovorove listove izvaditi i baciti.
Kada se slanutak stavi kuhati sjemenke suncokreta popržimo na suhoj tavi, a zatim ih stavimo u maslinovo ulje da puste aromu. Nakon 15-tak minuta izmiksamo sjemenke u ulju uz dodatak nasjeckanih česna češnjaka. U blender stavimo skuhani slanutak, izmiksane sjemenke i češnjak u ulju i sve ostale sastojke. Miksamo sve zajedno uz povremeno dodavanja vode od kuhanja. Ohladiti i mazati na kruh. Čuvati dobro zatvoreno u hladnjaku do pet dana.
Juha od poriluka
Za ručak bih prvo preporučila krem juhu od poriluka, mrkve i pastrnjaka.
Na dvije litre vode ili temeljca ide:
1 poriluk
4 mrkve
1 pastrnjak
majčina dušica
sol
maslinovo ulje.
Priprema:
Poriluk, mrkvu i pastrnjak nasjeckati na krupnije komade i staviti na mlako ulje, posoliti i pojačati vatru uz stalno miješanje, kada se jako zagrije, vatru smanjiti, promiješati, poklopiti i pustiti da se dinsta u vlastitom soku. Dodavati po malo vode ili temeljca kako bi povrće bilo prekriveno vodom. Tijekom kuhanja dodati čajnu žličicu majčine dušice. Kada je povrće al dente dodati još malo vode, pustiti da provri i skloniti s vatre, izmiksati štapnim mikserom u krem juhu uz postepeno dodavanje vode i miksanje do željene kremaste konzistencije. Vratiti na vatru da provri. Nakon što se skloni s vatre dodati maslinovo ulje i dobro promiješati.
Majčina dušica zbog svojih antibiotičkih svojstava u narodnoj medicini je stoljećima poznata kao antibiotik za siromašne. U svom sastavu između ostalog ima vitamine A, C, D, B-kompleks, magnezij, fosfor, kalij i cink. Preporuča se davati je djeci jer jača dječji organizam i odlična je u borbi protiv parazita, pogotovo glista. Pored toga, jača pluća i čisti ih od sluzi. Djeluje protiv svih vrsta grčeva, kašlja, bronhitisa, astme i otežanog disanja. Umiruje živce, ali ne uspavljuje. Majčina dušica djeluje kao: antiseptik, antikoagulans, baktericid, antiparazitik, antireumatik, te prirodni konzervans i insekticid.
Heljda s dinstanim povrćem
Heljda je vrlo izbalansirana namirnica. Botanički gledano heljda je zeljasto povrće i ne sadrži gluten.
Za četveročlanu obitelj potrebno je 400 grama heljde namočit je u vodi preko noći. Povrće koje se dobro sljubljuje s heljdom je luk, poriluk, mrkva i pastrnjak. Ukoliko je heljda prilog uz meso potrebno je prvo izdinstati meso te na masnoći na kojoj se dinstalo meso izdinstati povrće i dodati heljdu. Nakon što se doda heljda na povrće i dobro izmiješa dodati 700ml vode i sve zajedno, uz povremeno miješanje, skuhati dok se sva voda ne pokuha. Provjeriti slanost i pustiti 10-tak minuta da se okusi prožmu prije serviranja. Ukoliko se heljda priprema kao glavno jelo, npr. s gljivama što bi bila veganska varijanta, prvo se izdinstaju gljive na luku te se doda heljda i 700 ml vode. Začini koji se sljubljuju s heljdom su majčina dušica, mažuran i muškatni oraščić.
Zdravi muffini
Za desert koji je odličan zalogaj i između obroka, ali i nutritivno bogat doručak, preporučujem: ZDRAVI & POSEBNI MUFFINI – bez alergena, bez šećera (30 KOMADA).
Potrebno je 50 grama mljevenih sjemenki lana preliti s 2 dl soka od jabuka i dodati 2 jušne žlice jabučnog octa. Pustiti da lanene sjemenke nabubre 3 velike mrkve i 6 jabuka – zlatni delišes – srednje veličine. Naribati i tome dodati 250 grama grožđica, sok i naribanu koricu 1 limuna. Sve dobro umiješati, utrljati i pomiješati s mrkvom, jabukom i grožđicama. Potom svemu dodati nabubreni lan i na kraju uz miješanje dodati 2 dl soka od jabuke,
½ dl maslinovg ulja. Peći 30 minuta na 180°C. Ukoliko nemate kalupe za muffine možete peći u plehu i rezati na prutiće ili kocke.