"Što mi sve ovo treba...?" Odlučio sam se na gurmanski put, put "gastro samuraja", da budem precizniji, budući da se ovdje radi o intuiciji, umjetnosti koja snagu crpi iz podsvijesti, na put "gastro ronina" (ronin - samuraj bez gospodara). I tako, stvaram ja "Le Art Brut Cuisine", gastronomski pokret zasnovan na "fire & raw" (sirovog i vatre), asimetriji, osnovama bušida i dizanju podsvijesti s ciljem da ista ovlada umom. Piše se knjiga, stvaraju se novi recepti, art gurmanski eventi, stvaraju se simpatije drugih ljudi, a isto tako i nesimpatije, ljubomora, strah i prezir drugih.
Ovo je osamljen, težak i vrlo nesiguran put, koji se nalazi negdje između neba i zemlje. To je put koji iscrpljuje ali istovremeno i ispunjava. "Umoran sam. Htio bih stati. Htio bih prestati sa svime time i živjeti normalno... Molim te, sada bih stao, prestao i zaboravio sve ovo." Rekao sam u svojem umu sam sebi.
"Ne možemo stati, nikada...!" odgovorio sam sam sebi. DRRIING! DRRIING! Iz mojih me unutarnjih misli prenula zvonjava mojeg mobitela. Tu sam, na Verudi Porat, hodam po kamenito/šljunkovitom putu omeđenom zelenom livadom prema Vidikovcu i obližnjoj lokalnoj butigi.
Javljam se na svoj mobitel: "Halo?", a sa druge strane gospođasti ženski glas mi odgovara: "Dobar dan, zovem iz Sol i papar. Samo da vam javim da trenutno nemamo na zalihi platneni etui za nož s tradicionalnim japanskim uzorkom, nego isti takav ali sivi. Da vam pošaljem fotografiju pa pogledajte i odgovorite mi dali vam paše takav sivi?"
"Može, svakako, hvala vam" odgovaram ja i prekidam telefonsku vezu, i mislim si u sebi unutar svojeg "Le Art Brut Cuisine" manijakalnog uma: "Hm, sol i papar... to bi mogao biti temelj za moj sljedeći recept. Već sam dosta, pa čak i previše koristio crni papar. Dakle, koristit ću sol i zeleni papar. Uz zeleni papar savršeno bi se uklopila svježa, slatka crvena paprika, a ako po njoj dodam malo oraha, biti će osvježavajuće i energetski.
Dodat ću još malo ementaler sira narezanog na kockice, jednu sirovu i zrelu ciklu, malo maslinovog ulja, acceta balsamica, a primijetio sam da su iza moje kuće u parku počele rasti šumske ljubičice, ubrat ću i njih, pa sa njima osvježiti ovo jelo. Sve ovo oplemenit ću "industrijsko/tvorničkim štihom" dodajući jednu "škatoletu" (malu konzervu) tunjevine.
I eto ga, čini mi se da sam unutar svojeg "Art Brut Cuisine" uma stvorio sasvim solidnu energetsku salatu. A i vrijeme je da prestanem razmišljati. Upravo sam stigao ispred lokalnog dućana. Kupit ću predhodno zamišljene namirnice, pa krenuti kući do svoje kuhinje u akciju...
Salatin "Gradski vrt"
U mužaru zdrobite cca 1/3 čajne žličice zelenog papra u zrnu. Trebat će vam nešto kasnije. U tosteru istostirajte jednu fetu vama omiljenog kruha, pa ju zatim narežite na trakice.
Svježu slatku crvenu papriku izrežite na kolutiće a sir ementaler narežite na kockice nešto veće od zrna graha.
Otvorite konzervu pa ocijedite i izvadite meso tune u manju zdjelicu. Sirovoj cikli ogulite koru pa ju oštrim nožem narežite na trakice.
U duboki veliki tanjur stavite: sviježu sirovu papriku narezanu na kolutiće, sirovu ciklu narezanu na trakice, tunjevinu iz konzerve, orahe, sir ementaler, jušnu žlicu maslinovog ulja, 1/3 čajne žličice cvijeta morske soli, 1/3 čajne žličice zelenog papra , čajnu žličicu acetta balsamica.
Sve dobro izmiješajte pa po vrhu naše salate poslažite tostirani kruh narezani na trakice i cvijetove ljubičice koji će ovom jelu donijeti blagu sviježinu proljeća. Uživajte u harmoniji okusa koji se nadopunjuju, isprepliću....slatkasto, slankasto, ljuto....
Sve ovo sa blagim okusima paprike, zelenog papra, sira,tunjevine i oraha blagoslovljeno extra djevičanskim maslinovim uljem stvara vrlo ugodan aromatski vrtlog na vašem nepcu a tijelu će pružiti dodatnu energiju sasvim dovoljnu za svakodnevne male pobjede u vašem životu. Dragi moji čitatelj, dobar Vam tek. Vaš Outlaw....
(Damjan Bistričić)
Damjan Bistričić, u svijetu gastronomije poznatiji kao The Outlaw Chef, profesor je talijanistike, kuhar, chef de cuisine...
Svake subote The Outlaw Chef donosi vam novi recept u sklopu Gastro Specijala subotom samo na portalu Glasa Istre.
U svom kulinarskom izričaju primjenjuje "art brut" stil kuhanja, kojeg je ujedno i začetnik, a inspiraciju za svoje kulinarske kreacije nalazi upravo u likovnom smjeru "le art brut".
Na svom Instagram profilu svakodnevno objavljuje razne zanimljivosti i kulinarske savjete.