kuhajte s glasom istre

Recept dana: Savršen quiche sa šampinjonima i slaninom

| Autor: Glas Istre
Ilustracija (Pixabay)

Ilustracija (Pixabay)


Ako tražite jednostavan, a ukusan recept za savršen obiteljski obrok, ovaj quiche sa šampinjonima i slaninom je pravo rješenje!

Mekano tijesto, kremasti nadjev i kombinacija slanine i gljiva koja se topi u ustima – sve to možete pripremiti uz minimalno truda, a dobit ćete pravi hit na stolu.

Bilo da ga poslužite za ručak, večeru ili kao brzinski obrok za goste, ovaj quiche zasigurno neće ostaviti nikog ravnodušnim. Spremni? Krenimo s pripremom!

Sastojci za tijesto

  • 100 g mekog brašna
  • 150 g oštrog brašna
  • 1 žličica soli
  • 125 g hladnog maslaca
  • 1 jaje

Sastojci za nadjev

  • 200 g šampinjona
  • 200 g slanine
  • 3 jaja
  • 200 ml kiselog vrhnja
  • 200 ml vrhnja za šlag (bez šećera)
  • 150 g sira (gauda)
  • prstohvat muškatnog oraščića

Priprema

Brašno, sol i maslac mrvite pod prstima dok ne dobijete mrvičastu smjesu pa dodajte jaje i umijesite tijesto. Zatim ga razvaljajte tako da bude malo veće od kalupa.

Namastite kalup pa u njega stavite tijesto i utisnite ga pa odvojite višak tijesta kuhinjskim škarama. Ostavite u hladnjaku jedan sat pa ga izbockajte vilicom.

Izvadite tijesto iz hladnjaka, preko njega stavite aluminijsku foliju pa na vrh dodajte suhi grah da se ne digne tijekom pečenja. Pecite na 180 °C oko 10 minuta pa još oko pet minuta dok ne počne dobivati boju. Primijetite li pukotine u tijestu, možete ih zakrpati viškom tijesta koje ste odvojili škarama.

Slaninu narežite na ploškice i popržite je u tavi pa dodajte šampinjone narezane na listiće. Pirjajte 10 minuta pa ostavite da se ohladi.

Umutite jaja pa ih izmiješajte s obje vrste vrhnja, polovice količine naribanog sira, pirjanim gljivama i špekom. Posolite i dodajte prstohvat mljevenog muškatnog oraščića.

Ulijte nadjev u kalup za tijesto pa pospite preostalim naribanim sirom i pažljivo stavite u pećnicu.

Pecite na oko 180 °C otprilike pola sata ili dok ne porumeni i ne postane meko (sredina ne smije biti previše čvrsta). Ako vam rubovi prebrzo tamne, možete ih prekriti aluminijskom folijom.

Ostavite quiche da se slegne 4 do 5 minuta, a zatim ga izvadite iz kalupa. Poslužite toplo ili hladno – pita je odlična i drugi dan.

Dobar tek!

Izvor: Punkufer.hr

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter