kuhajte s glasom istre

Recept dana: Neodoljivo slasna parmigiana

| Autor: Ingrid Periša
(Getty Images/iStockphoto)

(Getty Images/iStockphoto)


Složenci su ukusni jer kombiniraju najbolje aspekte namirnica, stvarajući bogatu harmoniju okusa!

Kada se različite namirnice spoje, njihovi okusi, teksture i arome međusobno se nadopunjavaju, a osim toga, kombiniranje sastojaka omogućava kreativnost u kuhinji, što znači otvorena vrata ka istraživanju novih okusa i inovativnih receptata.

U nastavku teksta donosimo recept za parmigianu.

Sastojci za četiri osobe

  • 850 g patlidžana
  • 500 g passate od pomidora
  • 250 g mozzarelle
  • 80 g parmezana
  • jedna kapula
  • bosiljak, maslinovo ulje, sol i papar, ulje za prženje

Priprema

Za pripremu parmigiane od patlidžana počnite s umakom. Luk očistiti i nasjeckati, sipati u dublju tavu u kojoj ste zagrijali ulje. Pustiti da porumeni par minuta uz često miješanje da ne zagori pa dodati passatu.

Posolite i dodajte listiće bosiljka pa ostavite da se kuha na laganoj vatri 45-50 minuta. U međuvremenu narežite mozzarellu na kockice. Patlidžane operite i narežite po dužini tako da dobijete ploške debljine 4-5 mm.

Dobro ih osušite upijajućim papirom. Kada ste gotovi, patlidžane ispecite na već zagrijanom ulju na 170°, uranjajući po nekoliko komada. Čim malo porumene, ocijedite ih na plehu s upijajućim papirom.

Prijeđite na slaganje: prvo ulijte malo umaka od rajčice u posudu za pečenje.

Formirajte prvi sloj tako što ćete staviti ploške patlidžana, zatim prelite umakom, rasporedite kockice mozzarelle, pospite naribanim parmezanom i začinite listićima bosiljka, potom ponovo složite red patlidžana, umaka, sireva i bosilja i tako dok ne dođete do zadnjeg sloja patlidžana koji ćete preliti s umakom i preostalom mozzarellom i parmezanom.

Pecite u pećnici već zagrijanoj na 200°, oko 30 minuta. Nakon što istekne vrijeme pečenja, ostavite da odstoji 15-20 minuta prije nego što poslužite.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter