Ilustracija (Pexels)
Desert ponekad ne treba samo biti ukusan, nego izgledati kao pravo gastro remek djelo.
Ako ste raspoloženi baš za takav, preporučujemo sezonsku slasticu – “naopaku” tortu od šljiva koja je gotova za čas, a u kojoj ćete uživati.
Sugestija je i da uz nju uživate u šalici toplog čaja!
Zagrijte pećnicu na 180°C (160°C ako koristite mod s ventilatorom).
Nauljite i obložite dno dubokog kalupa za tortu promjera 20 cm.
Pomiješajte maslac s 50 g svijetlosmeđeg mekog šećera i rasporedite po dnu obloženog kalupa. Rasporedite kriške šljiva po smjesi u koncentričnim krugovima.
Zatim stavite mlaćenicu, vaniliju, ulje, preostali šećer i jaja u veliku zdjelu i tucite 1-2 minute mikserom ili pjenjačom da razbijete jaja.
Dodajte brašno i sodu bikarbonu i miješajte dok ne dobijete glatko tijesto.
Pažljivo ga izlijte na šljive, a zatim stavite u pećnicu na 45 minuta do sat vremena, dok testni ražnjić ne izađe čist.
Ostavite da se potpuno ohladi u kalupu, zatim izvadite iz kalupa i preokrenite na dasku ili tanjur za posluživanje.
Savjet: pokušajte koristiti šljive koje nisu pretjerano zrele – lakše ih je rezati!