Maneštra z trukinjom (Snimila Tea Tidić)
Nezaobilazno jelo istarske tradicionalne kuhinje su maneštre - jednostavne su za pripremu, a "tajna" je u dugom kuhanju.
Maneštra z trukinjom, da bi dobila pravi gušt, treba se kuhati oko četiri sata - stoga donosimo recepturu za malo veću količinu, pa maneštru možete jesti i naredni dan (neki kažu da je drugi dan nakon kuhanja još i bolja).
Sastojci:
Priprema:
Suhi grah namočite u vodi dan ranije, barem 24 sata prije no što počnete kuhanjem.
U velikom loncu na maslinovom ulju popržite nasjeckanu kapulu, češnjak i mrkvu, kad kapula dobije zlatnu boju dodajte grah i vodu. Dobro promiješajte, začinite solju i paprom, pa dodajte suho meso i krumpire narezane na kockice, i kuhajte dok voda ne zakuha.
Tada opet sve dobro izmiješajte i smanjite vatru, i pustite da lagano krčka u poklopljenom loncu oko tri sata, tj. dok grah ne omekša.
Povremeno promiješajte, a nakon otprilike tri sata kuhanja, dodajte kukuruz i nasjeckanu pršemulu i kuhajte još 30-45 minuta na laganoj vatri.
Dobar tek!