Hm... Može li se kreirati hranu i kuhati uz punk muziku? Pokušajmo...
Stavljam na svoj oldschool japanski gramofon ploču punk banda "Sex Pistols" a pjevač Sid Vicious na sav glas pjeva: "God Save the Queen...! " A ja se uz pomoć svojeg poremećenog "Art Brut Cuisine" uma mentalno spajam s tekstom i melodijom pjesme te započinjem s kreiranjem.
"Bog je spasio kraljicu" kaže on. Kraljica bi u ovom slučaju mogla biti jaje. Kraljica je uglavnom izvor štovanja i divljenja a jaje je izvor života... Jaje bi moglo biti napravljeno kako bi se kod nas u narodu reklo onako "na oko." Budući da je riječ o kraljici, a ona nosi krunu mogao bih napraviti krunu od recimo isprepletene pržene tikvice i mrkve, jer me dok slušam ovu nadahnjujuću punk melodiju prožimaju okusi i boje upravo tikvice i mrkve. Odlično. Glavnu osovinu za jelo imam.
Prepuštam se još malo ritmu ove ugodno zarazne melodije i zaključujem da bih poboljšao i kvalitetnije slijubio okuse između jaja 'na oko', tikvice i mrkve iskoristit ću sljedeće: Pržim, normalno kao i svaki put radi boljeg gušta na maslinovom ulju, po bjelanjku radi boljeg i potpunijeg gušta dok se još prži, ali dok je proziran i mekan, dodajemo naribani sir gaudu koja će se istopiti i pržiti zajedno sa bjelanjkom koji okružuje sočni žumanjak. U drugoj ću tavi samo na maslinovom ulju popržiti nekoliko bijelih šampinjona jer će okus ovih gljiva upotpuniti gušte jaja 'na oko', mrkve, gaude i tikvice.
Po rastopljenoj gaudi i prženom bjelanjku posložiti ću nekoliko bobica od svježe borovnice. Ona će zahvaljujući svojoj blagoj kiselosti dati privid petog okusa zvanog "Umami" zahvaljujući miješanju blagih tonova okusa šampinjona, jaja, mrkve, gaude i tikvice. Na kraju krajeva - svojim će izgledom na bjelanjku jajeta asocirati na onaj kraljevski plašt sa crnim točkicama kojeg su nekada kraljevi i kraljice nosili na ramenima oko svojeg vrata. Kasnije kad sve bude gotovo, sve ovo staviti ću između dvije fete hrskavog i tostiranog kruha, zagristi i uživati u sočnosti sadržaja i okusa koji se međusobno savršeno sljubljuju. Dakle, približavam se svojem oldschool japanskom gramofonu, pomičem gramofonsku iglu na početak pjesme na ploči, stavljam zvuk na maksimum i uz zvukove punka, palim svoju indukcijsku ploču i toster. Sretan sam jer znam da danas pravim tost, zapravo PUNK TOST.... Živili! Yhaaaaaaa!
"Punk Toast"
Oštrim kuhinjskim nožem narezati šampinjone na ploške, i oštricom noža na jednoj strani gljive napraviti mrežasti uzorak (vidi fografiju). Narezane šampinjone staviti na malu tavu na vrelo maslinovo ulje i pržiti cca 50ak sekundi sa svake strane. Po isteku opisanog vremena maknuti šampinjone od izvora topline.
U manju plitku tavu na vrelom maslinovom ulju pržiti tikvicu i mrkvu narezanu na tanke ploške gulilicom za krumpir i posložene u oblik vijenca (vidi fotografiju). Nakon 30 ak sekundi u sredinu dodati "jaje na oko". Odmah zatim po bjelanjku jaja dok se prži poslagati u krug uokolo žumanjka naribani sir gaudu, pa zatim dodati 1/3 čajne žličice zelenog papra i 1/3 čajne žličice cvijeta morske soli. Uzeti džepni ili kuhinjski brener pa dok se odozdo prži na maslinovom ulju odozgo malo cca 2 do max 3 minute lagano pržiti plamenom brenera čisto da sir, tikvica i mrkva dobiju smeđkaste tonove. Nakon cca 3.5 do 4.5 minuta prženja maknuti tavu s izvora topline.
U tosteru staviti dvije fete kruha i istostirati ih.
Slaganje tosta: Na donju fetu istostiranog kruha stavite uz pomoć velike servisne žlice "vijenac" od tikvice, mrkve, jaja kojeg ste pržili na maslinovom ulju. Poslažite zatim ploškice prženih šampinjona po rastopljenom siru, a između stavite bobice svježe borovnice. Borovnica će ovoj kombinaciji slatkasto slankastih okusa jaja, tikvice, šampinjona i mrkve dati ton dodatne svježine i prouzročiti blagi prividni efekt "petog okusa" umamija na vašem cijenjenom nepcu. Dobar vam tek, dragi čitatelji... Vaš Outlaw.